Sayın Sarıcan; mesajımın en başında da yazdığım gibi, Allah acil şifalar versin

Durun bakalım daha ne bayramlar, ne doğum günleri, ne evlilik yıldönümleri sabote olacak bu bitkiler yüzünden

Ayrıca ne için özür dilediğinizi anlamadım. Ben sizin yazdıklarınızdan devri daim sistemlerinin gereksiz olduğunu düşündüğünüz gibi bir sonuç çıkarmadım. Yalnızca katılmadığım yönleri belirtmek istedim. Sizi bu şekilde düşünmeye sevk ettiysem asıl ben özür dilerim. İnternette bu türden yanlış anlaşılmalar ne yazık ki çok sık oluyor. Çünkü karşı karşıya değiliz ve ne o anki mimiklerimizi ne de beden dilimizi görme şansımız var.
Gelelim sorularınıza. İsterseniz sondan başa doğru gideyim. Öncelikle, yazın uyguladığım 11 saksılı sistemde 4 ya da beş gün boyunca gün içinde eksilen miktarı tamamlayarak 4. ya da 5. günün sonunda tüm besini değiştiriyordum. Ama benim domatesler en hızlı zamanlarında bile adam başı 1-1,5 lt. besin tüketmediler.
Kudret hocamın bitkileri benimkilerden çok daha gelişmişti. Onlar tüketmiştir. Ama öyle bile olsa, 11 kök bitkiye günde en fazla 15 lt. gibi bir takviye yapmanız gerekir ki bunun için de benim kullandığım küçük bir tank işinizi rahatça görecektir.
Sizin sisteme gelince: açıkça söylemek gerekirse bu konuda çekincelerim var. En başta su hiç devri daim etmeyeceği için, durduk yerde en ufak bir ışıktan bile yosunlanacaktır, ki bu da bitkinin besin eriyiğini almasını engelleyip gelişimini yavaşlatacak, hatta durduracaktır. Bu nedenle bu sistemde ısrar edecekseniz, en azından besin eriyiğinin ışık almasını engellemelisiniz. Bunun için besin tankını griye boyayın derim. Bir yabancı sitede yosunlanmaya karşı en nötr rengin gri olduğunu okumuş ve bizzat uygulamıştım.
Kullandığım besin tankını ve saksı olarak kullandığım kola şişelerini griye boyamış ve yazın neredeyse sistem tüm gün güneşin altında kalmasına rağmen, en ufak bir yosun problemi yaşamamıştım.
Saksılara akvaryum motoru ile hava vermek iyi bir fikir ama, yarın bir gün seri bağlayarak 6-7 tane saksı kullanmaya başladığınızda tek bir motor yeterli gelecek mi? Motorun yetersiz geldiği yerden itibaren, devreye ikinci bir motor girmesi gerekecek ki, bu da yeni bir masraf demek olacak.
Bir de sayın Nariçi' nin de belirttiği gibi, besin tankı olarak kullandığınız bidonu sağlam bir şekilde sabitlemeniz gerekecek. Yalnızca yüzlük bir pimaşın üzerinde pek sağlam duracak gibi görünmüyor.
Bu yazdıklarım profesyonelce fikirler değil, tamamen kendi gözlem ve tecrübelerime dayanarak kestiğim ahkamlardır

Profesyonel arkadaşlarımız çok daha yararlı bilgiler vereceklerdir. Size kolaylıklar diliyorum.
Saygılarımla.