Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SARICAN
Hatta bu arada Sayın Malbman' ın 11 şişeli akan su kültürü sisteminide inceledim. Gittim yepyeni pompa bile aldım. Daha küçük besin deposu ile 11 adet saksıyı besleyebildiği için. Ama yine de sistemde dolaştırdığı sıvı 2 Adet damacanadan fazladır. Ama sistemi devreye aldıktan bir gün sonra sayın Malbman' a veya akan su kültürü ile akan sıvıyı ana besin tankına geri döndüren herhangi birine ana besin tankındaki sıvının EC' si ve Ph' ı nedir diye sorsanız yeniden ölçüm yapmadan size hiç bir şey söyleyemez.
Halbuki bir önceki mesajımda eklediğim çizimle ilgili çalışmalarımı bütün bayram boyunca sürdürdüm ve çeşitli deneyler yaptım.
|
Biraz da 11 saksılı sistemden söz edeyim. Besin depom gerçekten de sizin tahmin ettiğiniz gibi küçüktü. 25 lt. sıvı kapasitesi vardı ama ben tanka 20 lt. besin eriyiği koyuyordum. Yani bir damacanadan bir litre fazla. Bunun da yaklaşık 15 litresi sistemde dolaşıyor, kalanı tankta duruyordu. Yine sizin de dediğiniz gibi sistemi devreye aldıktan bir gün sonra değil, bir saat sonra bile, (eğer üretim sera gibi kontrollü bir ortamda yapılmıyorsa) kime sorsanız besin eriyiğinin ne EC' sini ne de ph' ının söyleyemez. Bu ancak kontrollü ortamlarda olur. Zira ec ve ph değerleri ortam sıcaklığı, genleşme, nem vs gibi bir çok etken nedeniyle yükselip alçalabilir. Taktir edersiniz ki bunlar bir amatörün kontrol altında tutabileceği şartlar değildir.
Ama amatörce yapılan bu işleri de deney ve gözlemler sayesinde bir takım standartlara oturtma şansımız var. Zira bitkilerimiz gözümüzün önünde ve her ne kadar hazırladığımız besin eriyiğinin EC ve ph' sini bilmiyorsak da, bitkilerimizin durumundan kolaylıkla anlayabiliriz. Gözlediğimiz olumsuzluklara göre deneme yanılma yöntemiyle bir takım değerler elde eder ve bunlar sayesinde bitkilerimize daha uygun ortamlar sağlayabiliriz.
Sevgi ve saygılarımla