Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SARICAN
O sayfalarda Sayın Elektronikin yetiştirdiği salatalık resimlerindeki kökleri ve beraberinde yazdıklarını okuyunca bu iş için otomatik devri daim sistemlerinin gereksiz olduğuna kani oldum ve hatta besini devri daim yaparak ana besleme tankına gönderilen EC ' si yükselmiş kirli besin ile bir anda depodaki bütün sıvıyı EC' si ve Ph' ı belirsiz bir sıvı haline getirdiğimizi keşfettim. Buradaki tek amaç köklere her daim günlük ihtiyacı olan 1,5 - 2 litre besin sıvısını ulaştırmak ve besin sıvısı değişim periyodunda kökleri iyice yıkamak, birde köklere verilen besin sıvısına gerekli oksijeni karıştırarak havalandırmak.
|
Sayın Sarıcan; öncelikle aramıza hoş geldiniz der ve tasarılarınızı bu kadar kısa bir sürede hayata geçirmenizi tebrik ederim. Sevgili Kudret hocamın da dediği gibi, Allah şifa versin

Ancak yukarıdaki alıntıda belirttiklerinizden anladığım kadarıyla bir takım konular sanırım boşlukta kalmış.Öncelikle: devri daim sistemlerinin gereksiz olduğu konusunda sizinle aynı fikirde değilim; zira devri daim hem besin tankındaki besin eriyiğinin havalanmasını sağlar hem de durağan olmasını ve bir süre sonra bataklığa dönüşmesini engeller. Buna ek olarak da sistemde dolaşan su hiç bir zaman EC' si yükselmiş kirli bir sıvı haline gelmez. Zira Besin eriyiğinin sistemde dolaştığı ve beklediği süreler bellidir. Bu süreler içinde bitki aldığı kadar besini alır ve kalan eriyik tanka geri döndüğünde yine aşağı yukarı aynı değerleri kazanır. Aşağı yukarı diyorum çünkü hiç bir zaman ilk halinde olmayacaktır ama sizin dediğiniz gibi işe yaramaz bir kirlilik haline de gelmeyecektir. Zira bitkiler besin eriyiğindeki besin maddelerini sizin düşündüğünüz anlamda makro seviyelerde almazlar. Yani sistemde on beş dakika boyunca dolaşan 20 lt. besin eriyiğini o süre içerisinde sömürüp posa olarak geri yollamazlar.
Bu işlem süreç içerisinde mikro seviyelerde gerçekleşir ve gün sonunda sistemde ne kadar besin eriyiği azalmışsa, o kadar eriyik takviyesiyle yine neredeyse ilk haline gelir. Bu işlemi de sonsuza dek aynı döngü ile yapmadığınız için (besin eriyiğini önceleri haftada bir, bitkileriniz geliştikçe 3 ya da 4 günde bir tamamen yenileyip sistemde yalnızca su dolaştırmak bunun içindir) besin eriyiğiniz sandığınız gibi EC ve ph' ı belirsiz bir atık haline gelmeyecektir.