View Single Post
Eski 12-12-2008, 22:51   #98
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Sayın Akın Selçuk ve Kahyanur arkadaşım,

Aranıza yeni katılan bir arkadaşınız olarak iki haftadır forumu izlemeye çalışıyorum. Topraksız Tarım Uygulamaları (Şematik Anlatım) başlığında Sayın Kudret Tezel'le yazışırken onada bahsettim, Sayın Akın Selçuk'un çizimini yaptığı seviye düzeneği çizimi çok hoşuma gitti ve Sayın Kudret Tezel'in akıllı saksı uygulamaları ile ilgili foruma koyduğu fotoğraflarla birleştirip yeni bir sistem geliştirdim. Gerekli deneyleri yapmadan yazmak istemedim. Sistem gayet basit ve çok ucuz. Hiç bir otomasyon ve ilave enerjiye gerek olmadan çalışacak ve istenildiği zaman sisteme ilave saksılar koyarak genişletilecek gibi. Besleme tankı kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Sayın Kahyanur' un damacanayı ters çevirirken eriyiğn foşş diye boşalmasından korkmasına da gerek yok, damacanın kapağını hiç çıkarmıyoruz. Kapağın ortasına 5-6 mm bir delik deliyoruz ve damacanayı ters çevirip sisteme yerleştirirken parmağımızla deliği tıkayarak hiç su sıçratmadan damacanayı yerine yerleştiriyoruz. Birleşik kaplar metodu ile iki silindirdeki sıvı miktarları eşit seviyeye gelince sistem duruyor. Saksının içinde bitkinin tutunacağı strafor parçayıda PVC borunun iç çapına uygun bir boşlukta geçecek şekilde kesiyoruz ve sıvının üstüne yüzer vaziyette bırakıyoruz. Böylece kökler her zaman sıvı ile temasta bulunuyor ve kökün altına yerleştireceğimiz bir hava taşı ile de köklerin oksijen almasını sağlıyoruz. İkinci bir saksı ilave ederken ihtiyacımız aynı PVC borudan çok ucuz bir saksı ve çok kısa bir hortumdan başka bir şey değil. Besleme tankımız ve hava motorumuz kaç saksıyı beslerse o kadar saksı. Belki de 11 saksı. Akan su kültüründeki 11' li sisteme alternatif olarak. Sistemle ilgili resmi diğer başlık altında Sayın Kudret Tezel' e yazdığım mesaja eklediğim için buraya ekleyemedim. O mesajın ekinden bakabilirsiniz. Kolay gelsin. Herkese saygılar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön