View Single Post
Eski 12-12-2008, 22:20   #90
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Kudret Bey,
Bayram süresince bir önceki mesajımda bahsettiğim deneyi gerçekleştirdim. sizin akıllı saksı ve yine bir önceki mesajda belirtmiştim; Elektronik/Durgun su Kültürü başlığında, Sayın Akın Selçuk' un çizdiği seviye düzeneği çiziminde belirttiği, 19 lt' lik damacanalı besleme düzeneğinden esinlenerek yeni bir sistem çizdim ve denedim. (Bir önceki mesajda Elektronik olarak ismini yanlış yazmışım.)

Sonuç bence çok olumlu, çizimi size gönderiyorum. Eğer domates için düşündüğüm Ø110x250 mm borudan oluşturduğum saksı hacmi yeterli ise ben denemelerime bu düzenekle başlamak istiyorum. Önce bir besleme tankı bir saksı düzeneği ile başlayacağım. Daha sonra besleme tankındaki sıvı tüketim hızına bağlı olarak mevcut sisteme seri bağlama mantığı ile saksı ilave edeceğim.

Çalışma maliyeti ve sistem maliyeti çok ucuz. Eğer denemelerim iyi sonuç verirse birleşik kaplar prensibine dayalı bu düzeneğin, yine forumda okuduğum 11 üniteli akan su kültürü için hazırlanmış düzeneğe ciddi olarak alternatif olacağı düşüncesindeyim. Akan su düzeneğindeki enerji maliyeti ve otomasyon maliyeti tamamen sıfırlanmış oluyor.

Akın Selçuk' un sistemindeki çalışma prensibinde damacanın ters olarak kovaya yerleştirilmesinde Sayın Kahyanur isimli arkadaşın bir çekincesi vardı. Ben yaptığm deneyde onuda bertaraf ettim. Damacanın kapağını hiç çıkarmıyoruz. Kapağın tam ortasından 5-6 mm matkapla bir delik deliyoruz ve damacanayı ters çevirip sisteme yerleştirirkende deliği parmağımızla tıkıyoruz. Böylece etrafa hiç su sıçratmadan damacanayı yuvaya yerleştiriyoruz ve sistem tıkır tıkır çalışıyor. Sayın Akın Selçuk'tan farklı olarak hiç kova gibi büyük hacimlerle uğraşmıyoruz ve kovayı yükseltmek için vidalı seviye düzeneğinede ihtiyacımız yok.

Sistem çok basit, Ø110' luk PVC boru ve bu boruya ait uç kapama kör tapası ve contası. PVC boruya hortum ucu saplamak içinde damla sulama tesisatında kulanılan fittinglerden ve boru veya hortumdan faydalanacağım ama bayram süresince marketlerde bu malzemeyi bulamadım. Sadece PVC borudan saksı ve besleme ünitesinin boru ve damacana kısmını yaptım.

Hava motorunuda tavsiyenize uyarak Carrefour içindeki Pet Shop' tan ATMAN marka aldım. Bayramdan sonra bağlantı elemanlarını da alıp sistemi tamamlayacağım.

Sizden ricam besin kitlerini sizden nasıl temin edebilirim ve Istanbul dahilinde olduğumuz için size nasıl ulaşabilirim. Kargoya ve havaleye gerek var mıdır? Tavsiyelerinizi de alarak besin kitlerini elden alabilirmiyim.

Çalışmamı resimledim onları ekliyorum ve haberlerinizi bekliyorum. Saygılar.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 16-12-2008 saat 15:48 Neden: Paragraf
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön