View Single Post
Eski 12-12-2008, 07:11   #23
Todor
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sevgili Todor, yurdumuzda Bağbozan, Cinsaçı, Eftimon, Gelinsaçı, Kızıl sarmaşık, Küşüt adları ile (Turhan Baytop-Türkçe Bitki Adları Sözlüğü) bilinen bu bitki bir veya iki yıllık klorofilsiz, asalak bir bitkidir. Hatta bazı yörelerde canavar otu da deniyor.

Saplar bir vantuz gibi konuk olduğu bitkiye yapışarak beslenir. Klorofilsiz olduğu için asalak olarak yaşama devam eder.Bitki büyüdükçe kökler kurur ve emeç- vantuz- saç olarak adlandırdığımız kısımlardan beslenir.

Bu kadar çok yaprak bitini çekme nedeni üzerindek cinsaçı çiçeklerinden kaynaklanmaktadır.
Şükran Hanım, çok teşekkür ederim. Benim sorduğum bitki, bir asalak değil. Tamamen kendi kök sistemi ve gövdesi var. Çiçek açana kadar ben hep papatya olduğunu düşünmüştüm. Yaprak yapısı, kokusu aynı fakat çiçekleri değişik. Tarlada çıktığında 1 m kadar boy yapıyor fakat bahçede iyi bir bakımla 2 - 2,5 m kadar boylanıyor. Sezon sonu kuruduğunda kestim ve toprak seviyesinde 4 cm kadar gövde çapı yaptığını gördüm. Yani kendi kendine ayakta durabilen bir bitki.

Bu sene güllerin yakınında 2 adet bu bitkiden vardı. Bu bitkilerin üzeri yaprak biti dolu olmasına rağmen güllerde ilaç kullanmayı gerektirecek kadar bir yaprak biti görmedim. Her yerde kendiliğinden çıkıyor ve ben istediğim yere şaşırtıyorum. Bu sene daha çok dikeceğim. Özellikle şeftalilerin yanına.

Todor Çevrimdışı   Başa Dön