Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fondue
Ben balkonumda bir saksıda kokulu bahçe güllerinden yetiştirmeye çalışıyorum. Şubatta Bauhaus'dan 4-5 dal ve üzerleri mumlanmış olarak almıştım, sonra mumlu dallardan ikisi yandan sürgün verdi ve her iki sürgünde de birer gonca oluştu, açtı ve döküldü. Diğer mumlu dallarda hiçbir hareket yok... Şimdi gülümün saksını büyütmeyi ve bu arada da o geçmiş gülleri budamayı düşünüyorum. Ağustos 2007 dergisinde gülle ilgili bölümü okudum ancak bu açıp geçmiş güllerle ilgili açıklama göremedim. Bana yardımcı olur musunuz? Ayrıca o sürgün vermeyen mumlu dalları ne yapmalıyım ?
|
Sayın fondue bende aynı güllerden iki sene evvvel kayısı sarısı renkte mumyalı
gül almıştım. çok güzlel açtılar, yediveren kokulu bir gül idi kış olmasına ramen halen açmaya çalışıyor ama tomurcuklar soğuk olduğundan açamıyor
bir ara foruma güllerimin resimlerimi atacağım.
bu mumyalı güller kanaatimce aşı gülleri değilde çelikten üretilmiş güller
bir tanesini toprağından söküp bakmıştım sadece gül çelikleri bunlr, toprak üstünde kalan kısımları mumyalanmış.
dolayısıyla alttan gelen filizlerde aynı dal olduğundan yeni filizleri sakın koparmayın çünkü aynı cinsler. hatta dipten gelen yeni filizler daha kalın ve sağlıklı oluyor. üstte kalan mumyalı kısımlar zaten belli zaman sonra iyice kuruyor bunları gül kendine bir hacim kazandıktan ve kendini kurtardıkdan sonra bağ makasıyla kesebilirsinizde zaten toprağın üstündeki kısım
kurumuş olyor ama sakın elle yukarı çekmeyin yoksa sağlam olan topragın altındaki kısmı elinizde kalıverir

üst kısmı isterseniz kesin. ben böyle yaptım ve halen açıyor.
eğer sarmaşık gül değilse her sene 10 - 15 cm kalacak kadar budama kurallarına uyarak budayın bu sayede daha verimli sürgünler elde edersiniz.
(zaten ben gül tercih ederken kesinlikle aşı gülleri almıyorum çünkü topraktan çıkanlar yabani gül filizi oluyor ) ya kökü açıkta fidan gibi olanlaran **** bu tarz mumyalı veya köklü güllerin dikilmişlerinden alıyorum bunların topraktan çıkan yeni filzleride aynı cins olduğundan kesmiyoruz hatta daha iyi oluyor.
tek dez avantaj bunların gülleri açık halde satılmadığından aldığımızda bazen farklı renk veya cins olabiliyor.