Gatay, nacizane ben de bir şeyler eklemek istiyorum . Kartalpin gibi daha önce perlit kullanıyordum. Perliti fidanlıklarda **** çiçek yetiştiricilerinde bulabilirsiniz. Onlar ekseriyetle tohum çimlendirmek için kullanıyorlar zira perlit çok iyi bir su tutucu.Tabi toprağı daha hafif ,daha havadar,daha geçirgen halede getirir, ama su tutucu olması kaktüs yetiştirmede istenen bir şey değil. Ben saksı değiştirmelerim esnasında içinde perlit olan toprakların çok uzun süre nemli kaldığına şahit oldum ve tamamını değiştirdim.Neyle mi?
Eğer temin edebilirseniz perlit yerine ponza (pumis) ya da volkanik kaya parçaları (patlamış mısır gibi koyu kahve-siyah oluyor).Bunları da seralarda bulabilirsiniz.Perlite göre toprak çok daha geçirgen oluyor su anında aşşağıya iniyor ve çok çabuk kuruyor.Zira kaktüslerin en sevmediği şey nem,özelliklede kapalı havalarda.
Bunların hiç birini bulamassanız bildiğimiz çakıl taşlarını,kremit kırıklarını (3-4 mm gibi) bolca, torf (çiçek toprağı diye satılanlar) ve normal toprak **** kırmızı toprakla karıştırarak geçirgen hale getirerek kullanabilirsiniz.Kesinlikle kum ya da gübre kullanmıyoruz.Kolay gelsin.
|