View Single Post
Eski 08-12-2008, 20:44   #1606
kartalpin
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-10-2008
Sn. GATAY'a

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Gatay Mesajı Göster
Sayın Kartalpin , sizin gibi bir kaktüs sevdalısının tavsiyenize uymamak, benim gibi onlara yeni gönül vermiş bir kişi için mümkün değil
Hepsinin saksıları, tüm satılan kaktüslerde olduğu gibi bildiğimiz en ufak boy saksılardandı. Nedense hep o küçücük saksılarda büyüyemeyecekler kaygısı taşıyorum. Dediğiniz şekilde saksılara koyarak toprağa yerleştireceğim. Seçeceğim saksı o minik olanlardan mı olmalı ? Elimde onlardan bir boy büyük olan dışı sırlı toprak saksılar var onları kullanabilir miyim ?

Saygılarımla
Sn. GATAY, önce teşekkürler.. Önce minik bir görüş bildireyim Kaktüs sevdasına dair. Daha doğrusu Sevdaya dair;

Siz yeni gönül vermiş biri olarak eski gönül vermiş olandan hiç farkınız olduğunu düşünmüyorum.

Kaktüs Sevdası öyle muhteşem ki, size gerçek sevdayı, hiç bir şey beklemeden yaşanılan sevdayı öğretir. Bir insanın da gerçek sevdayı yaşamında tatması en büyük kazançtır ve mutluluğun kaynağıdır. Bir süre sonra öyle bir hal alır ki, kaktüslerin sayısını, çeşitliliğini sürekli artırmak istersiniz. İçinizde sanki ilahi bir sevgi doğar ve sürekli coşar, taşar, oluk oluk akar ve bu sevdayı verecek daha çok muhatap aradığınız için kaktüs sayısı evinizde sürekli artar. Bu sevdanın önüne geçemezsiniz.

Onlardan hiç bir şey beklemezsiniz ama beklemediğiniz halde size sadece 24-36 saat kendisini gösterecek çiçekler sunduklarında yüreğiniz daha bir coşar.. Üremeye çelikler vermeye, yavrularını size sunmaya başladıklarında ise onların size minnettarlıklarını duyumsarsınız. Eğer gönlünüzü gerçekten bu yaratıklara kaptırmışsanız çok şanslısınız, çünkü yüreğinizi tanıma fırsatı elde etmişsinizdir demektir (her insana nasip olmaz kendi yüreğini tanımak)...

Şimdi saksı konusuna geleyim..

Ben sadece aşığım) yani kaktüs sevdalısıyım özel bir koleksiyoncu ya da botanikçi değilim. Okuduklarım ve kendi deneyimlerim sonucunda kaktüslerin çok büyük saksıları sevmediğini öğrendim.

Anladığım kadarıyla siz kaktüsleri aldığınızda plastik minik saksıda aldınız (hepimiz gibi) işte o saksıların boyutuna yakın bir boy büyüğü toprak saksılara dikmeniz yerinde olur.

Ben genelde şöyle yaparım=

Saksının dibine ponza taşı parçaları, alelade küçük çakıl taşı koyar üstüne biraz toprak eklerim sonra plastik saksıdan kalıp halde çıkarttığım kaktüsü tam orta noktaya koyar kenarlarına toprak ekler o şekilde yerleştiririm. kaktüsün toprağının en üstüne de çakıl taşları , minik taşlar (hatta renkli de) koyarım. saksıyı değiştirdiğim gün asla sulama yapmam bir iki gün sonra sularım (zaten yeni toprağı çevresine koyduğunuz için nemlidir yeni toprak..
Eğer bir yapı marketten kaktüs toprağı satın almamışsanız (bence gerekli de değil) basit paketlerde satılan sıradan humuslu torflu toprağa yarı ölçüde perlit (perliti, yapı marketlerden bulabilirsiniz bauhaus da var örneğin, beyaz renkli hijyenik bir maddedir) karıştırın. biraz minik taşlar (akvaryumculardan bulabilirsiniz) karıştırın. Bu sizin sürekli kullandığınız 10-15 Litrelik bir toprak poşetiniz olsun.. Ve hep bunu kullanın.

Artık kış geldi kaktüsçüler sulamayı keserler bu zamanlar (benim kaktüslerim kapalı camekan mekanda güney cephede ve güneş çıktığında iyi ışık alan bir ortamdalar, hava durumuna göre sulama durumunu ben ayarlarım 21 gün de bir **** ayda bir çok az miktarda verebilirim, **** hava koşulları çok nemli yağışlı olur çok soğuk da olursa suyu asla vermem, çok uzun süreli don olma ihtimali olursa da ısıtıcıyı devreye sokarım, ortamlarını +7 derecenin altına düşürmemek gerekir, ama çok da korumamak lazım yani biraz soğuk da görsünler mevsimleri hissetsinler ki daha sağlıklı olsunlar, havalanmaları da gerekiyor yani kapalı mekanda iyi havalarda camları açarım mutlaka)

İşte böyle... Bahar gelmeye başladığında, kısmetse o zamanda ayrıca naçizane tavsiyelerim olur kabul buyurursanız..

Sevgiyle kalın... Kaktüslere olan aşkınız daim olsun

Düzenleyen kartalpin : 08-12-2008 saat 20:48 Neden: harf hatası
kartalpin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön