Sayın SARICAN ,bu işi programkarken yaklaşık 10-15 litreye bir kök domates biber patlıcan gibi büyük bitkilerden veya 2-3 litre gibi marul, çilek gibi küçük bitkilerden düşünmek lazım. Bu miktarların altındakiler yorucu zahmetli olur diye düşünüyorum .Ama bu hacimleri düşünürken dikim platformundamesela büyük kökler için16 dm2 küçük bitkiler içinde 3- 4 dm2 gibi bir ölçü fazla ihlal edilmemelidir, bakım zorlaşır ve verim olumsuz yönde etkilenir.Bunlar benim düşündüklerim sayın SARICAN .Ama şaşıracağınız birşey söyliyeyim, benim terasımda kurduğum sistemde besin takım 30 litre ama 24 kök domates beslediğimde oldu fakat günde bazen 2 defa besin eriyiği ilave etmek gerekiyor. Çok sıkıntı çektim halada çekmekteyim.
Daha büyük tank yerleştirme imkanım yok . Bence işin görsellğide önemli.Bu işi serada istedikleri gibiyapan arkadaşlarımı gıpta ile takip ediyorum ama balkon şartlarında bazı zorluklar doğabiliyor. İşte onun içindirki içinde olduğunuz şartlar sizi yeni yeni sistemler düşünmeye zorluyor. Örneğin 10 litrelik kovalarda bir kök bitki ve kova aralıklarının 50 cm olması ve besin sürkülasyonunu uygun bir hacimde secilerek bir tanktan boru sistemiyle
taşınması hem katı ortam hem su kültürü olarak nekadar avantajlar sağlar değilmi.
Yukarıda verdiğim doneler mantıksız gibi düşünüle bilir hem 10-15 litre besin eriyiği olacak hemde yüzeyi 16 dm2 gibi olacak yani derinliği 10 cm. bu derinlikte çok az .25 cm yaparsak bir kök için 40 litre gibi eriyik gerekli. İşte projemizi yaparken bu noktalara dikkat etmek lazım. Onun içindir ki profösyonel yetiştiricilikte marul ve çilek gibi bitkilerde PVC boru sistemleri domates biber patlıcan gibi büyük bitkilerde torbalı katı ortam veya kovalı sistemler tercih ediliyor. Bunlar benim düşündüklerim ve gözlediklerim.
Mesela haydroponic sistem denilen püskürtme sistemi hacim ve besin eriyiği olarak çok ekonomik bir sistemdir ancak her sistemin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.Her sistem için şebeke ceryanının kesilmesi pompanın bozulması püskürtme memelerinin tıkanması boru bağlantılarından meydana gelecek arıza ve olumsuzluklar. her sistemde sıkça kullanılan basit zaman saatlerinin arızaları sistemi nasıl etkiler, en kötü olasılığın verebileceği en büyük zarar ne olabilir diye düşünülerek karar vermek lazım.
Bütün sistemler kurulduğunda çok güzel çalışır ancak tarım 2-3-4 bazen 5-6 ay devam eder bu süre zarfında meydana gelecek arızaların en az zarar vereceği hatta hiç zarar vermiyeceği sistemler tercih edilmelidir.Zira tarım ekimle başlar hasatla biter.
Nasıl mükemmel bir çalışma sistemiyle start verdiysek ayni mükemmel çalışmaya zamanı gelince stop diyebilmeliyiz.
|