View Single Post
Eski 07-12-2008, 17:40   #356
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
merhaba,

Flying Dragon bodur turunçgil anacı tohumlarının çimlendirilmesini bu başlık altında konuşabiliriz sanıyorum çünkü limon tohumu çimlendirme ile aynı şekilde yapılıyor.

Çimlendirme ortamı olarak ben %50 torf - %50 perlit karışımı ya da %50 hindistan cevizi torfu (cocopeat) - %50 perlit karışımı kullanıyorum.Harcı iyice karıştırdıktan sonra ambalajında önerilen miktarda iz element de katkılı kontrollü salınımlı gübre ekliyorum harca.
Bu gübre kolay bulunmadığından ilk başta gübre karıştırmadan torf-perlit karışımına tohumları ekip, fideler 2 yaprak olunca sıvı gübre takviyesi de yapabilirsiniz.Turunçgil çekirdekleri, kazık kökleri 1cm olduktan sonra gübre verilebiliyor, 2 yaprak çıkardığında uygun zaman gelmiş demektir.

En ideali altı ızgara şeklinde, 12-15cm yüksekliğinde çimlendirme tavalarına 10cm. yüksekliğinde harcı doldurmak.Izgara tabanın üzerine 1 kat gazete kağıdı seriyoruz ki harcımız akmasın.Altın ızgara olmasının nedeni tabana ulaşan kazık kökün hava alıp, ucunun kuryarak budanmasını sağlamak.Profesyonel üretim yapılmıyorsa, ızgara tabanlı çimlendirme kabımız yoksa normal bir tepsi ya da saksıya 10-15cm yüksekliğinde bu harcı dolduruyoruz.
Tohumları ekmeden önce mantara karşı Captan uyguluyoruz.

Tohumları 1cm derinliğe yatay olarak ekiyoruz, dik şekilde yerleşmemelerine önem gösteriyoruz ki çıkan kök kıvrılmasın aşağı doğru.Köklerin çekirdekten çıktıktan sonra dik olarak kıvrılmadan, dönmeden aşağı inmesi lazım.Bu şekilde uzamayan köklere sahip fideleri, söküp atıyoruz.

Fısfıs şeklinde iyice suladığımız kabı, naylon poşet, sera örtüsü gibi ışık geçiren bir malzeme ile kaplayıp, sıcak bir ortama yerleştiriyoruz.Harcı nemli tutuyoruz ama sürekli çok ıslak bırakmıyoruz, diğer tohumlarda olduğu gibi.

Isıtmalı özel bir ortam yoksa 1 ay kadar sonra çimlenecektir tohumlar.3-4 yaprak olup, fide 10cm kadar boya ulaştığında bu harçtan şaşırtabiliriz.

Evde pratik olarak nasıl yaparız derseniz, 20cm çapında siyah saksılara aynı harca ekip, üzerine bir şeffaf poşet geçirip, pencere önünde güneş alan yerde bekletmek en iyisi.
Poşeti her gün sıcak saatlerde çıkartıp havalandırmazsak tohumları çürütebiliriz.

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön