View Single Post
Eski 07-12-2008, 09:52   #86
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Sayın SARICAN aramıza hoşgeldiniz.Güzel bir sitenin üyesi olduğunuzdan emin olunuz. Çok eğlenceli bir hobi olan topraksız tarım ve sitenin içeriğindeki
diğer bir çok konudan çok değerli ve faydalı bilgiler elde edebilirsiniz.
Zararın neresinden dönülürse kar dır demiş atalarımız, bende bu konuya çok geç başladım bir tesadüf eseri olarak tarım bakanlığının hazırladığı bir programı izledim.Bundan 5 sene öncesine kadar tarımla hiçbir alakam olmadı balkonumda bir maydanoz bile yetiştirmemiştim.O programı seyrettikten sonra daha önceden var olan alt yapımın gerek bilgi ve gerekse laboratuvar olarak bu konunun teknik kısmını çok rahat yapabileceğimi anladım ve işte o gece hastalığa yakalandım, tedevisi halen sürüyor. Anladımki sizede bulaşmış açil şifalar dilerim.
Sayın SARICAN bu konuda gerek ben ve gerekse arkadaşlarım yaptıklarımız deneyler, tatbikatlar, gözlemler den edindiğimiz bilgileri paylaşmaya hazırız . Sıloganımız BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR.
Çizmiş olduğunuz resimdeki gibi bir sistem kurmaya niyet etmişsiniz anlaşılan. ve malzeme araştırmasıda yapmışsınız ,ancak bir şey dikkatimi çekti 40*60*22 cm ebattaki besin ve agregat tankları için öyle pahalı malzemelere gerek yok. Eminönü 'nde akvaryumculardan alacağınız su ve hava pompaları işinizi rahatlıkla görür . ATMAN marka 2000 litre / saat bir pompa 30-35 ytl ŞAMPİYON marka çift çıkışlı hava motorları 10-15 YTL civarında bir şeyler hatırlatayım istedim.
Sisteme gelince istediğinizi yapmakta hürsünüz . Bu işin en zevkli yanlarından biride sistem düşünmek,tatbik etmek,kendinize göre yeni yeni birşeyler bulmak.Belki arkadaşlarım farkındadırlar ben illede şöyle yapın şeklinde bir öneride bulunmak istemem ama yeni başlıyanlara en azından bir başlangıç noktası göstermeye çalışırım, çünkü zevk sadece domatesi biberi toplamak değil onu büyütebilen sistemi, teknik detayları kurmak ,onunla haşir neşir olmakta bu işin zevk veren ikinci tarafı.
Forumlara bakıldığında zaten bütün sistemler mevcut. Ama bakın şu sorunuzu cevaplamak lazım zira bazı bilgiler deneme yanılma yoluyla öğrenilirse zaman alır. Tarım geniş peryotlu bir uğraştır bir olumsuzluğu denemek bazı hallerde birdahaki sezona kadar beklemek gerektire bilir.
düşündüğünüz gibi her kök altına bir hava taşı gerekmez alt depodaki suyu havalandırmak ve bütün bitkilere sürküle etmek yeterlidir. 40*60 bir tablada mesela 2*3 =6 kök marul olabilir
3*4 =12 kök çilek olabilir ama domares gibi boyu ve eni geniş olan bitkiler olamaz . Bitkinin beslenmesi açısından bir problem olmaz belki ama bi süre sonra tabla arapsaçına döner el kol girmez ,bitkinin istediğini bakımı yapamassınız ,verimde düşük olur.
Bence40*60 bir tablaya gönül isterki bir kök domates olsun ama amatörlük kötü hastalıktır illede çok olsun der 2 adet denenebilir.
Tabla üstündeki kafes saksılara gelince bitkinin de diğer canlılar gibi kendini emin bir zeminde hissetmek istediğini bir forumda dile gelmiş arkadaşımızın taptığı gözlem anlatılmıştı, deneylerle sabit onun için kafes saksılara agregat olarak değilde bitkiyi sabitlemek açısından strafor, perlit, çakıl çok iri taneli olmayan 2-5 mm gibi, cocopyat, taşyünü ( taşyünü nün dağılam incecik lifleri besin eriyiği içinde insanı rahatsız ediçi göz zevkini bozucu bir hal alıyor ) gibi materyeller kullanıla bilir.
Balonunuzun kapalı olması ayrıca rüzğar açısından büyük bir şans.
Birde şunu özellikle hatırlatmak istiyorum şayet domates gibi veya sırık tipi bir bitki büyütecekseniz mutlaka işin başındam sırık dikmeyi ihmal etmeyiniz hele bir büyüsün düşünürüz derseniz göz zevkinizi bozacak şeyler yapmak zorunda kalabilirsiniz.
Besineriyiği konusundada istediğiniz yardıma hazırım.
Çalişmalarınızda başarılar dilerim, sevgiler selamlar.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön