View Single Post
Eski 05-12-2008, 09:37   #1
serdar1
Ağaç Dostu
 
serdar1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2007
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 567
Ev hamur mayası

Annemin Yıllardır kullandığı bir maya var bunun içinde asla suni olarak üretilen maya bulunmamaktadır.Bu mayayı sürekli yenileyerek her 9-10 ayda bir mayalandırıp bu günlere kadar mayayı koruyabildi , yaklaşık benim bildiğim bu mayanın 55 yıl önceden sürekli yenilenerek günümüze kadar ulaştığı artık siz gerisini siz düşünün.

Evdeki tarhana yapımında hep bu mayayı kullanırız eskiden köy ekmeklerin yapımında bu mayadan faydalanırdık dün hanımıma söyledim şu mayayı kullanıp ekmek yapalım dedim , sermelik ekmek hazırlamış iş cıkışı akşam eve uğradım baktım ekmekler pişiyor ilk başta bana dediği hamuru sabah 9-10 gibi mayalandırdığını ancak saat 16 da ancak hamurun kıvama gelip mayalandığını söyledi diğer suni mayaların 2 saate hamuru taşırdığını belirtti, artık bende hayırlısı deyip ilk pişen ekmeği yemeğe başladım.

Yıllar sonra ilk defa ekmekten tad aldığımı fark ettim hanım bu ekmek cok tatlı olmuş dedim oturduk cocuklarımla beraber 4 tane serme ekmeğini cocukluğumuzda yaptığımız gibi tereyağı ile yağlayıp yedik. eskiden ekmekler fazla kabarık olmazlardı şimdi sünger gibi kabarıyor ama içlerinde tad yok suni maya ile yaptığın sermeler daha gösterişli ama bu normal kabarmış hangisi lezzetli dedim birde dediği şu ekmek midesinde şiskinlik yapıp geğirtme yapmadığını belirtmesi..

serdar1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön