Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ninina84
Merhaba
adım Nirva aranıza yeni katıldım. Kalanchoelarla ilgili bütün yazdıklarınızı okudum fakat benimkilerde olan sorunlara rastlayamadım. Koçtaş'tan aldığım sarımsı-pembe renkteki kalanchoemun büyük yapraklarının altında koyu renk çizikler olduğunu farkettim. Bu normal midir? Bir de bir arakadaşımın yazın bana verdiği ölmek üzere olan kalanchoe bayaa büyüdü iyice şekilsizleşti. Sanırım budamam gerek. Fakat yeni tomurcukları var. Onun da bazı yapraklarının altında ve üstünde kahverengi yanmış gibi lekeler var. Bunların ne olduğu konusunda bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim. Daha önce iki kalanchoemu sanırım mantar yüzünden kaybettim. Yapraklarında grimsi lekeler oluşuyor sonra da yaprak kuruyordu. Topas 100 EC isimli bir ilaçla müdahale etmiştim ama geç kalmışım. Zaten çiçekleri eve getirdikten bir süre sonra dipteki büyük yapraklarının hepsi kuruyor ve bir daha hiçbiri o kadar büyümüyor. Bunlar da ölecek diye çok korkuyorum. Çiçeklerin ve problemli yaprakların resimlerini ekliyorum. Telefonlar çektiğim için biraz bulanık olabilir kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.
|
Sevgili Ninina. Bahsettiğiniz sanırım yaşlanan yapraklarda görünen kararmalar. Bu yapraklar zaman zaman yaprak sapından kesilerek alınmalı. O zaman taze yapraklar çıkacaktır. Bu ciddi bir sorun değil. Fakat bitki üzerinde bırakmanız doğru olmaz.