Sevgili arkadaşlar bilgi paylaştıkça büyür sloganına atfen sizlerle sayın kudret hocamdan öğrendiğim ve hepimizin başına gelebilecek bir durumu paylaşmak istiyorum.
Açmış olduğum "topraksız tarım ile yapmaya çalıştıklarım" adlı forumda yapmış olduğum çalışmaları biliyorsunuz.Sevgili kudret hocamdan temin ettiğim Ec metre inanın bütün emeklerimi kurtardı.Forumlarda okumuşsunuzdur mutlaka kullandığımız agredatı 7 günde veya 10 günde bir bol su ile yıkamamız gerektiğini.Bende domates ve marulda kullandığım perliti 7 günde bir musluk suyu ile yıkıyordum ve sonra yeniden besin eriyiği veriyordum.Yıkama işleminide sistemlerden 2-3 defa musluk suyunu devirdaim ettirtikten sonra bitiriyordum.
3 gün önce aynı işlemi yaptım ve yeni besin eriyiği ayarlayıp tankı doldurdum.Otomatik sulama ile bitkiler sulanmaya devam eti.Ertesi sabah tankı ölçtüğümde Ec ölçüleri dehşet verici idi marul tankının ecsi 3 domates tankının ecsi 3,5 idi.Oysa ben marulu 1,8'e domatesi de 2 ye ayarlamıştım.2 saat sonra tekrar ölçtüm ve ecler 4- 5,5 idi.Sulamayı kestim ve bitki köklerinde tuzun biriktiğini düşündüm.Musluk suyu ile yıkadım ve tekrar besin eriyiği verip ölçtüm ec yine çok yüksekti.
Dikkat ; İşin aslı musluk suyunu 2-3 defa devir daim ettirmek değilmiş.Bol su vermek ve drenajdan akan suyun devamlı Ecsini ölçmek ve drenajdan akan suyun ecsi ne zamanki musluk suyunun Ecsine (genelde 0,6) gelene kadar su vermeye devam etmekmiş.Bu bilgiyide sevgili kudret hocamdan edindim.Teşekkürler.
Dün bunu halledip besin eriyiğini ayarlayıp sulamaya başladım 3 saat gözlemledim ve her saat başı sulama bittikten sonra tankın ecsini kontrol ettim ve herşey normaldi.Bu arada ph ayarlamasını unuttum ve akşam üzeri ph'ın 4,8 olduğunu farkettim ama tembellik edip sabah(bugün)ayarlarım dedim ve bu sabah gittiğimde ec yine yüksek çıktı tam 3 olmuştu.Marul tankı normaldi ve ph 6,4 dü.O an ph'ın düşük ve yüksek olması ecyi yükseltiyor diye düşündüm ve bunuda kudret hocama teyit ettirdim.Lütfen bunlara dikkat edin arkadaşlar ben helak oldum siz olmayın.Şuanda herşey normal ve yolunda ilerliyor herkese kolay gelsin.
Bu iş gerçekten ec ve ph metre olmadan hikayeden öteye geçmez bence.
Bilgi paylaştıkça büyür.
|