Ben B5A nın ve firmasının avukatı değilim ancak yaklaşık 8 aydır Hüseyin bey ve ortağı Mehmet beyle tanışıyorum ve ürünlerini kullandım. Normalde tartışmayı sevmem ancak yazıklarınızla taa işin en başına dönülmüş gibi bir görüntü ıluştu bildiğime ve gördüğüme göre cevap vereceğim.
B5A hakındaki yasal bilgiler ve ARGE çalışmaları çok yetersiz hatta yok sayılır.Buna rağmen bu ürünü neden bu kadar övüyorsunuz?
Denizakvaryumu (Denizkumu değil) bu forumda bir çok ürünü tartışmaya açtığı gibi B5A nında ilk başlığını açan kişidir bu anlamda tartışmalara takip ettiğim kadarıyla daha tarafsız katılıyor. Buınun dışında Antalyada Hüseyin Ovak beylerle 3 gün fuarda görüşme ve bir takım standlarda ürün tanıtımlarına ve hatta Muğla-Fethiye Kumluova beldesi ve Antalya Serik ilçesinin Deniztepe köyünde seralarda kullanıldığını gördüm ve etkileri gerçekten benide şaşırttı. Ayrıca Organik Tarımla ilgili ve özellikle neemazal organik gübresinin tanıtımının yapıldığı standa bizzat Hüseyin beyi ben götürdüm saatlerce konuştuk ve görüştük ve gerçekten ince eleyip sık dokuyarak resmi belgelerini özenle incelediklerie şahit oldum ve resmi yanına hiçbirşey demediler/diyemediler hatta Hüseyin bey deneme numuneside verdi ve deneyeceklerini söylediler hatta buradaki tartışmalardan bile bahsettim ben umulurki onlar bu tartışmayı okurlar ve görüş belirtirler. Bu gübre ile ilgili benim görüşüm özel kullanım şartları olduğundan kullanımını iyi bilen birisi tarfından doğru bitkiye doğru zamanda verilirse ve orada bu gübrenin yapabileceğii bir işey varsa bunu sonuna kadar en az bir hormon kadar **** güçlü bir etkisi olduğu yönündedir. Elbette mucize bir gübre değildir sadece biyolojik etki ile etki mekanizması olan bir gübredir. Bu gübre ile tanışana kadar ki denemeden asla (Bu arada çimlerde Mine Pakkaner'in denemesinden biraz daha fazla etkisine şahit oldum, ancak köstebek sorunu nedeniyle ben denememe daha fazla devam etmedim) diğer gübrelerden ayırmadım. Bizzat kullandım ve bahsedilen etkilerin çoğuna şahit oldum ve hatta fidanlığımın yanındaki kavaklığa da şişenin dibinde kalan çok az bir kısım gübreyi serpmiştim ve o kadar azdı ki lodosla yapraklar döküldüğünde bende cidden şaşırdım çünki sadece alanda yapraklar duruyordu. Neyse aşağıda B5A kullanılmış seralarla da ilgili muhtelif resimler yayınlayacağım.
Allah nasip etti ile bir konunun açıklanması ne kadar mümkün?
Bu konunun cevap muhatabı ben değilim ama Hüseyin beyin normal günlük konuşma dili bu şekilde.
Neden bilimsel açıklamalar yapılmıyor?
Hüseyin bey ve ortağı bildiğim şekliyle esasen inşaatçılar ve gübrenin satışıyla ilgili tarım sektörüne yanlış bir giriş yapmışlar bunu toplantılarda da üyelerle ve hatta birebir görüşmelerimizde dile getirdik. Bilimsel açıklama ise firmanın saklı tuttuğu formülle birlikte tez çalışması zaten başladı hatta fuarda tez çalışmasını yapacak olan arkladaşlada tanıtık bunun dışında fuarda ben önayak oldum muhtelif enstitülerle ve araştırma kuruluyşlarında denemeler başlatılacak.
Ürün piyasaya çıkmadan test edilmedi mi?
Sanırım 10 yıılık bir test sürecinden zaen Hüseyin bey bahsediliyordu, kaldı ki sertifikasyon aşamalarında da test süreçleri zaten oluyor.
Sayın Ovak neden sürekli kullanıcılardan medet umuyor
Bence medet ummuyor bu kadar tartışmaya rağmen kullanıcıların bizzat kendisi yaşamasını istiyor zira banada öyle yapmıştı.
Yoksa cevap yazanlar ve ürünü övenler de BMRTARIM ile şu veya bu şekilde bağlantılı mı?
Evet ben şahsen tanıştığımdan bu yana bağlantı içerisindeyim toplantılara gelir giderler, şahsen görüşüyoruz ve ayrıca gübreyi denettiğim, denediğim yerler var istişare yapıyoruz ve hatta bazı konularda onları doğru yerlere yönlendiriyorum ve mesela
www.agaclar.net te değil zirai ilaç bayileri ile muhatap olmaları gerektiğini ben bizzat empoze ediyorum ancak kendileri son derece buranın üye cazibesine kapılmış durumdalar,

ayrılamıyorlar.
Bu gün danıştığım bir ziraat mühendisi bu ürünlere güvenilmez, piyasadaki bir çok firma kapkaççı, ilk etepta ne kazanırsak kar mantığıyla hareket ediyor ve sonra kayboluyorlar dedi.Doğru olabilir mi?
Doğru hemde çok doğru, ama bu ürün o ürün değil bence. İlk etapta bende nazikçe Hüseyin beyi ve ürününü reddettim çünki o kadar gübre firması ile muhatap oldumki artık hepsi aynı gelmeye başladı ve hatta batnları bile gördüm. Ancak ben bu ürünün biyolojik özellliği nedeniyle şu an ve özellikle kullandıktan sonra farklı olduğunu düşünüyorum tek şartla duruma göre ve iyi bir gözlemle organik iz element, azot takviyesi kullanmak kaydıyla.
Konunun uzmanı olmadığınız halde bu kadar ilgili olduğunuz için soruyorum.
Bu sorununda muhatabı değilim ama ilgili değildim ilgili oldum çünki kullandım. Normalde bir gübrenin çokta tartışılacak yanı yoktur ancak bu gübre hem yerli ve hemde biyolojik bir ürün. Tartışılmasını destekliyorum, bu ürünle ilgili bilimsel verilere ulaşılmasını destekliyorum ve ayrıca ürürünün aratştırma kuruluşlarında test edilip sertifikasyonunun tamamlanmasını destekliyorum.
Kavak:
Serik çilek tarlası (2m derinlikte araziden toprak alınıp tesviye yapılmış çiğ toprakta çilek dikilmiş, resimler bana aittir.)
Serik Domates serası (Çiftinin babası kimyasal kullandığı halde bile bu gelişmeye şaşırıyor ve ayrıca fusariumun bitkiyi durdurması gerekirken yaptığı 40 cm lik gelişkin sürgüne hayretle söylüyordu ve bu sürgünün üzerinde çiçek bile vardı)
Fethiye-Kumlouva Sadece B5A verilmiş bir toprak ve arkası dönük çiftçi gençte o seradan o ana kadar 7500 YTL maliyetle değilde 1500 YTL maliyetle nasıl olurda o ana kadar hastalık çıkmadığına ve bu kada bitkinin sadece bir gübreyle büyüdüğüne hayretle izlediğine şahit oldum ve ayrıca normalde zirai ilaç bayilerini şaşırtamazsın oradaki bayi 19 yıllık ilaç bayisiymiş adamcağızı çocuk gibi sevindiğine şahit oldum.