Size biraz Trabzon hurmalarından bahsedeyim.
Çocukluğum bu ağaçların tepelerinde geçmiştir. Hurma zamanı, ağaca tırmanır, kopardığım hurmaları; bu dişi, bu erkek diye ayırarak aşağıda bekleyen arkadaşlarıma atardım. Meyvenin içini görmeden nasıl da anlıyorsun diye şaşırırlardı. O kadar çok hurma yerdim ki artık iyice tanır olmuştum.
Biz çekirdekli olana erkek hurma derdik, ve erkek olan hurmalar iyice olgunlaşmadan da rahatlıkla yenir. İçleri siyah siyah noktalı olup, çok da tatlı olurlar, hatta yerken içinizi bile kıyar.
Dişi olan hurmaları, olgunlaşmadan yiyemezsiniz. Olgun olanları ne kadar lezzetli ve kaymak gibi ise de ham olanlarını yutabilmek çok zordur, ağzınızı iyice burur.
Biz, çocukken bu erkek hurmanın çekirdekleri ile oyun oynardık. Bir nev'i lades oyunu gibi.
Çekirdeğin kesitini alırsanız, içinden bir şekil çıkar. Bu şekil bazen kaşık formunda bazen de çatal formunda olur.
''Bil bakalım, kaşık mı çatal mı'' diyerek iddiaya girerdik.
Şimdi sizlere bunları göstermek istiyorum. Ama ne yazıkkı bu dört çekirdekten de kaşık çıktı. Başka bir hurmadan çatal çıkarsa onu da sizlere resimlerim.
|