View Single Post
Eski 26-07-2006, 22:04   #13
bonsaireef
Ağaç Dostu

bonsaireef's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2005
Bende bişeyler anlatayım.Ben bu başlığı çok sevdim.Başka konularla bölünmezse çok faydalı olabilecek bir başlık oldu.

Bonsaide okumak başka bişey uygulamak başka bişey.Hep toprağın drenajı iyi olacak ama bir miktar nemde tutacak diye okudum.Kendi karışımımızı yapmamız da gerekiyor ve denemelere başladım.Dere kumu buldum.İri dişli siyah harika bir dere kumu.Torf karıştırayım dedim.Buna ponzada ekledim.Şimdilik iyi.(Aslında bu hali ile bıraksam mükemmel bir karışım olacakmış bunu geç ve acı bir şekilde öğrendim.)

Bu kadar yetmez dedim buna bahçe toprağıda karıştırmak lazım.Deniz kenarında baktım bahçelere dökülen su hiç durmuyor hemen akıyor.Drenajda iyi olması lazım diye okudum ya.Hemen karışıma kumlu ama aşırı kumlu toprak ekledim.Neredeyse 3 de 1.

Bu karışımı bir yamadorimde(türünü bilmiyorum yaprakları akasyaya benziyor ve dallarında dikenleri var) kullandım.Harika bir yamadoriydi.Kendisi zaten bonsai olmuş üstelik yaprakları bile küçülmüştü.Diktim ve tuttu.Sürekli yeni sürgün veriyor ve güzel gelişiyordu.Sonra birden gelişmesi durdu.Sonra yaprakları kurumaya başladı.Günden güne kötüleşti.Sulamasına özen gösteriyordum ama nafile.Bu bonsaimi kaybettim ve kaybetme nedenini anlamak için otopsi yaptım.Kök kısmına baktığımda tuttuktan sonra çok güzel köklenmiş fakat toprak beton gibi olmuş ve kökleri boğup öldürmüştü.

Olay şu.Kumlu topraktaki küçük partikiller her sulamada dibe doğru akıp, dipteki bütün boşlukları tıkamış.Zamanla hiç boşluk kalmamış ve betonlaşmış.Betonlaşma özellikle alt kısımlarda olmuş.

Bu olay bana çok şey öğretti.Bu olaydan sonra karışımları düzelttim, ilerlettim ,şu an kendime göre çok iyi bir karışım yapıyorum.Çok şey öğrendim ama acı bir kayıpta verdim.Kayıp vermeden de öğrenmek olmuyor,buna alışmak lazım.

Çıkarılacak sonuç toprağın drenajı iyi olsun ama kullanacağınız karışımı mutlaka eleyip kullanın.Küçük partiküller olmasın.

Şu an kumlu olmayan normal bahçe toprağı bile kullanmıyorum.

Aslında anlatmak istediğim çok basit bir konu.Neden bu kadar uzattıysam.Neyse hikaye niyetine okumuşsunuzdur.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön