Türkçe Adı: Japon kavağı
İngilizce Adı: Bottle tree
Familyası: Sterculiaceae
Fiziksel Özellikleri: Anavatanı Avustralya olan bu dar formlu yüksek ağaç 9-15 m boy yapar 9 m ene sahiptir. Her dem yeşil olan bu ağacın 5-7,5 cm büyüklüğündeki yeşil yaprakları kavağı andırır. Derin lopları olan yapraklar rüzgar ve ışık durumuna göre parlak ve sürekli hareketlidirler. Bahar ortasında demetler halinde çan şeklinde olan beyaz renkli çiçekler üretir. Çiçeklerin detaylarındaki zarafet sadece çok yakından bakıldığında anlaşılacak şekildedir. Ağacımsı kahverengi renkli kanoyu andıran meyveleri uzun süre dallarda kalır ve bazılarına göre görüntüleri hoş değildir. Bitkinin gövdesi alt kısımlarda geniş üstlere doğru daralan bir şişenin boğazını andırırcasına incedir.
Yetişme istekleri:
Işık: B. populneus tam güneşli yerlerde iyi gelişme gösterir. Sıcaklığa ve kuraklığa yatkın bir bitkidir.
Su: İlk dikildiği yıllarda düzenli bir şekilde iki haftada bir kök bölgesi iyice ıslanacak şekilde su ister, yaşlandıkça su isteği azalır.
Toprak: Toprak drenajının iyi olması bitki sağlığı açısından önemlidir.
Üretim: Meyve kapsülleri içerisinde bulunan tohumlarla çoğaltılır.
Peyzaj Mimarlığında Kullanımı: B. populneus her zaman ilginç olan yaprakları ile özellikle de genç iken son derece tropik etki veren bir bitkidir. Bitki yaşlandıkça ve uzun formu oturdukça görüntüsünde açılmalar olur ve daha çok doğal peyzaj stiline uygun içinde bulunduğu mekana doğallık katan bir materyal haline gelir. Bu özelliklerinden dolayı bitki farklı peyzaj stilleri arasında geçişlerin yapılmasında kullanılabilir. Yaşlandıkça egzotik görüntüsünü kaybedeceğinden sürekli bakımlı ve lüks bir görüntünün elde edilmek istendiği durumlarda on planda kullanılmaya uygun değildir. Estetiğin ve imajın o kadar önemli olmadığı, gölgeleme fonksiyonunun ve yeşillendirme fonksiyonunun daha ağır bastığı durumlarda ise kullanım alanı oldukça geniştir. B.populneus böyle durumlarda sıra üzerinde dikilerek yol ağacı görevi üstlenebilir. Gruplar halinde dikildiğinde geniş şehir parklarının ve kırsal peyzajların yeşillendirilmesinde etkili olur. Soliter kullanılmasının pek önemi yoktur, daha cazip görüntülü ve renkli bitkiler bu amaçlarla kullanılabilir. B. populneus etkili bir rüzgar kıran görevi görebilir ve perdeleme amaçlı olarak farklı peyzaj çalışmalarında yer alabilir. Kurumuş meyve kapsülleri özellikle kuru çiçek aranjmanlarında kullanıma uygun bir materyaldir.
Dezavantajları: Çiçekler döküldüğünde etrafı çok kirletir özellikle çim alanların üzerinde ise bakım problemi yaratır. Kökleri drenajın iyi olmadığı durumlarda çok çabuk zarar görür.
KAYNAK
İnternetten bulduğum Brachychiton populneus resimleri;
Sevgili Auguste bu ağacın tohumlarından yolladı bana sağolsun, ağaç hakkında biraz araştırma yapınca bu bilgilere rastladım ve paylaşmak istedim. Tohumlarını ekmeden önce bir ön işlemden geçirmemiz gerekiyor mu acaba? Bu konuda bilgiye sahip olan arkadaşlarımızın yardımlarını bekliyorum....
Sevgiler
