Arkadaşlar;
Benzeri bir iddialaşma için ben de yedi yıl önce (2001 Mayıs'ından başlayarak) cesurca bir denemeye giriştim:
Bahçemdeki biri doğal diğeri kuşburnundan aşılanmış iki gülü kaderine terk ettim.
Doğal (beyazdı) olanda zamanla bakımsızlıktan, bazı sürgünlerin kurumusaı çiçeklerin erken dökülmesi, şekil bozukluğu, sıklaşma etkisiyle yaprak ve bazı sürgünlerde çürüme gibi etkiler oldu ama asla kuşburnuna dönüşmedi.
Aşılı olanın isin sürgün ve yaprakları çürüdükçe aşılı yerin aşağısında kalan köke yakın bölgeden yeni filizler çıktı. Normal güle göre daha kolay ve hızlı büyüyerek gül kısmını bastırdılar.Gecekonduların canımtarihi eserleri sarması gibi bir şey. Ama bitki tamamen kuşburnuna dönüşmedi. Geçen yıldan beri bakım yapıyorum. Dipten çıkanlar kuşburnu, aşılı kısımdan kurtulanlar ise gül çiçeği açıyor.
Değişik tür ve alt türler farklı bir sonuç verir mi bilemem. Ama kendi tecrübeme göre gülün kuşburnuna dönüşmediğini söyleyebilirim.
Bu arada kuşburnuna gül aşılayarak kolayca tutturmak mümkün. Çift kalem kullanarak iki farklı renk gül dahi elde edebilirsiniz. Bahçemde şu an dallarından biri beyaz biri kırmızı açan kuşburnundan aşılı bir gül var. Şu sınav ve ders ortamından fırsat bulabilirsem resmini çekip buraya yükleyeceğim.
Son olarak gülleri birbirine aşılama konusunda geçerli midir bilemem ama kuşburnuna yapılan gül aşılarının en çok tuttuğu ay bana ağustos gibi geliyor. Bilimsel bir realite midir benim şansım mı bilmiyorum.
|