View Single Post
Eski 28-11-2008, 10:10   #580
uzman16
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Alıntılara devam:

Nurbahar
Sardunya tohumlarını çiçekler solmaya başladığı zaman bulabilirsin. Solmuş çiçeklerin arasında , 4 cm kadar boyda, bir kaç adet sivri uzantı görürsen, bunlar tohumları oluyor. Sakız sardunyalarımda hiç görmedim ama diğerlerinden bol miktarda topluyorum.
Çiçekler iyice kuruyunca alırsan ve kopardıktan sonra da kurutursan iyi olur. Bir tanenin içinden 3-4 adet tohum çıkıyor. Ben geçen sene iyi koruyamadığım için çoğu bozuldu.

Arzu Kasapoğlu
Torf sardunyalar için çok uygun değil, gübreli bahçe toprağına sardunyalarınızı dikerseniz, çiçekleriniz daha problemsiz büyürler.
Sardunyaların bol çiçek vermesi ve sağlıklı olması için haftada iki kez çay suyu,haşlanmış yumurta suyu verebilirsiniz.

BeratC.
Bence de torf sardunyalar için uygun değil;gübreli aynı zamanda da biraz kumlu veya taşlı toprakda çoşuyorlar.
Bu arada türk kahvesi tüketen çiçek severlere bir de önerim var !İçtiğiniz kahvenin kalan telvesini gübre olarak çiçeklerinize kullanabilirsiniz;bildiğim kadarıyla içerisinde potasyum barındırıyor ve doğal bir gübre.Herbir bitki için silme bir çay kaşığı kadar kullanılacak;fazlası bitkinin yanmasına neden oluyor.Ben denedim ,tavsiye ederim.

WYZX
Çeliklemeyi bitkinin dallarının her birinden yapabilirsiniz. Yaklaşık 5/6 cm boyunda budadığınız dalı toprağa veya suya daldırın. Ben toprakla köklendiriyorum.Yalnız toprağa daldırdığınız çeliği iyice tuttuğunu anlayana kadar gölge bir yerde tutun ki güneş ışınlarıyla ölmesin.suyunu da köklenene kadar seyrek verin.Bitkiniz çok kolay köklenecektir.

Zenfree
Bolu-Mudurnu'da ablam her yıl çok güzel sardunyalar yetiştirir. Kasım ayında saksılardaki sardunyaları kırararak yeni saksılara alıyor. İçeri taşıyor. Hatta kırarken üzerlerinde tomurcuk olduğunu, kıyamadığını söylüyor. Fakat mecburen bu işlemi yapıyor. Yoksa hepsi donuyor.
Geçen gün sardunyalarla ilgili bir gözlemini daha söyledi. Ona göre " ne kadar az su verirsen o kadar çok açıyorlar".

hfz

Sardunya ve Canan gibi çiçeklerinizde bozulan, solmaya başlayan çiçekleri hemen koparın. Ne kadar düzenli temizleme yaparsanız o kadar çok yeni tomurcuklarınız olur. Bozulan çiçekler kendini belli eder, çiçek yaprakları dökülmeye başlar. Bunları saplarıyla birlikte hemen koparın ki yeni çiçekler açsın.

Sakız sardunyalarda fazla sulama çürümeye yol açar. Yaprakların üzerinde su kalması veya dökülen çiçek yapraklarının sardunyanın yaprağının üzerinde uzun süre kalması yapraklarda hastalık oluşturur. O yüzden dökülen çiçek yapraklarını temizleyin ve mümkünse sabah erken saatlerde sulama yapın.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön