Alıntılara devam:
Limon
-Gübreli toprak seviyor.
-Derin saksıları seviyor.
-Bol güneşi seviyor.
-Fazla boya giderse boyundan kesinlikle budamak gerekiyor ki çiçek açabilsin. Budadıklarınızı atmayın çelikler hazırlayın, kara kış olmadıkça tutar. Arsızdır aslında.
-Sadece yemyeşil kocaman yaprak verip çiçek açmıyorsa suyunu fazla veriyoruz demektir, hemen sulama azaltılmalı, haftada iki kere iyice suya doyurarak sulanmalı. En büyük yapraklar dibinden kesilmeli, yeşil kısım seyreltilmeli ki çiçek açabilsin.
-Ek besinleri seviyor. (Sıvı gübreler)
-Eğer tohuma bırakılmayacaksa, kuruyan çiçeklerinin dalları en dipten kesilmeli, acınmamalı. Ertesi gün sizi şaşırtarak hiç ortada görünmeyen tomurcuklar çıkaraktır.
-Sararan yaprakları en dibinden kesilmeli veya elle toplanmalı.
Gerçi ben hiç bahçeye dikmiyorum Sardunyaları. Büyük saksılarda yetiştiriyorum, saksıları gece soğukları başlamadan korunaklı yere kaldırıp, suyunu ölmeyecek kadar veriyorum. Kışı atlattıktan sonra derin budama yapıyorum. Senelerdir ana kökler aynı saksılarda duruyorlar. Sadece üzerinden biraz toprak alıp gübreyle karıştırdığım taze toprağı ekliyorum. Taze sürgünler veriyorlar. Kestiğim dallardan da çelikler hazırlayıp yeni saksılar hazırlayıp eşe dosta dağıtıyorum.
bodrum,depo gibi bir yerde de saklayabilirsin, ışık almıyorsa da problem olmuyor. Bu durumda uykuda oldukları için de sulama da gerekmiyor (ısıtma oluyorsa sulama gerekebilir.) Baharda çıkardığında hiç yapraksız oluyor, ama kısa zamanda yeşeriyor.
Çok havasız ve rutubetli yere koyduklarımın çoğu çürüdü ve öldü ama kapı aralığından az hava alan merdiven altındakiler yaşadı.
Oldukça eski (ben onlara emektar diyorum) sakız ve normal sardunyalarım var. Bazı seneler sakız sardunyalarımı budamıyorum. Upuzun sarkması hoşuma gidiyor. Normal sardunyaların ise bodur ve bol çiçekli olmasını seviyorum. Bunun için de genellikle Şubat sonu gibi dipten 10-15 cm. kalacak şekilde buduyorum. Dipten çıkan yeni sürgünlerdeki yapraklar dışında kalınlaşan dallarda hiç yaprak kalmıyor. Bu budadıklarımı da küçük saksılara dikiyorum. Mart ayı ortalarında da toprak-saksı değişimi, gübre takviyesi yaparsak yaza bol çiçeklenen sardunyalarımız olur inşallah
Budarken hemen hemen tüm bitkilerde olduğu gibi dalı düz değil de eğimli kesiyorum.
Sardunyanızı dışarıda soğuklarda(don ve kar olduğunda) naylon sararak koruyabilirsiniz ancak su vermeyi kesmeniz gerekir. Güneşli günlerde naylonu açarsanız ve sulamasını az miktarda yaparsanız sorun olmaz. Deneyimlerim bunlar.
Fakat kapalı bir balkonu veya pergola altında korunaklı yeri olanlar, don olabilecek zamanlarda, saksılarını buralara taşırlarsa bence daha iyi olur.
Sardunyanın olduğu saksının altındaki tabakta su varsa iki gün içinde bitkiyi solduruyor. Sardunya için en güzel sulama yöntemi toprağının nemini elinizle kontrol edip, kuruysa yeteri kadar su vermek. Verdiğiniz su saksının altından çıkmayacak kadar olsun.
|