View Single Post
Eski 25-07-2006, 00:11   #1
Onur G. HİTİT
Ağaç Dostu

Onur G. HİTİT's Avatar

Giriş Tarihi: 19-07-2006
Bir paludaryum bitkisi buldum (BİLECİK)

Arkadaşlar, bugün Bilecik-Bozüyük civarında (Türbün denen mevkide) bir gezi yaptım. Buradan geçen Karasu Çayı (Sakarya'daki Karasu ile ilgisi yok) taraflarında dolaşıp resim çektim ve bitki örneği topladım.

Paludaryumlarda bakılabileceğini düşündüğüm ve suyun hemen kenarında yosunlara yapışmış vaziyette (asalak olduğunu sanıyorum) bir bitki buldum. Daha önce de (daha önceki yıllarda) buralara keşif gezileri yapmıştım ama bu bitkiyi burada ilk kez görüyorum.

Bahsettiğim gibi, ilk resimlerdeki bitkinin ne olduğunu bilmiyorum. Ama asalak bir tür olduğunu sanıyorum. Çünkü bağımsız olarak bulunmuyorlardı. Herhangi bir gövde veya kök yapıları yok. Fontinalislerin üzerinde yapışık halde duruyorlar. Kök yerine, ipliğimsi yapıları var ve bunlar aracılığı ile Fontinalislere yapışıklar.

Bitki, kesinlikle rutubetten hoşlanıyor. Bulundukları ortam son derece rutubetli. Suyun içinde bunlara rastlamadım. Ya suyun hemen bittiği noktadaki yosunların üzerindeler, **** suyun birkaç karış üstünde duran kayaların üzerindeki yosunların üzerine yapışık haldeler.

Üzerlerinde, ne olduğunu bilmediğim boru şeklinde organcıklar var. Daha doğrusu kabaca birer huniye benziyorlar. Yaprakları oldukça dolgun yapılı, üzerlerinde kabartılar var.

Bu bitkinin paludaryumlarda yaşatılabileceğini düşünüyorum ama ne olduğuna dair hiçbir fikrim yok. Dediğim gibi, daha önce buralarda veya başka yerlerde bunlardan hiç görmedim. Ben, denemek için bir miktar örnek aldım.

Görüşlerinizi beklemekteyim.

NOT: Forumun resim yükleme olayını bir türlü beceremiyorum. Bu yüzden de istediğim gibi paylaşımlar yapamıyorum. Bu seferlik bu resmi bir başka yere yükledim. Bitki budur:

Saygılarımla...

Onur G. HİTİT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön