Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi biotrader
Dunyada bir tek Turkiye'de Biodiesel'e OTV odendigi dogrudur. Sizin soylediginiz gibi sadece ithal edilen hammaddeden uretilen biodiesele uygulanmiyor. yerli uretilen hammede (yani yaglik tohum)'dan uretilen biodieselin Fosil Yakit Dizel'e katilan %2 lik bolumunden OTV alinmiyor. Bu su demek, Dizel Tuketimi Turkiye'de yaklasik 14 Milyon ton olduguna gore. Sadece 280.000 Ton biodiesel'den OTV alinmayacak. Yani sadece Fosil Dizel'e karislital kismindan alinmayacak. Geriye kalan ve piyasada bu yakiti enerji, isinma veya 100% yakit olarak kullanacak sanayici, vatandas ve ciftciden bu OTV kanuna gore tahsil edilecek. Kanuna gore tabii ama insanlar bundan kacmak icin MERDIVEN altina gizleneceklerdir. Bu sebeple "merdiven alti" bu kanun sebebiyle motive ediliyor. Ayrica ciftcinin onu tikaniyor.
.....
Son 5 senede Turkiye'de kurulan buyuk kucuk tesislerin sayisi 100'u buldu. Bunlarin toplam uretim kapasitesinin 1.5 milyon ton bazilarina gore de 1.2 milyon ton. Ancak bu tesisler %10 kapasite ile calisiyor. Yani toplam 120-150 ton bir uretim soz konusu. Bu uretimin bir cogu palm yagi, atik yaglar, soya ve az bir bolumu kolzadan yapiliyor. Yani Avrupa standarti olan EN14214'e uygun imalat yok denecek kadar az.
|
Yanlış anlamışsam lütfen düzeltin.
Sadece ÖTV ile ilgili olarak yazıyorum.
Türkiyede biyodizel üretimi en fazla 150 ton.
Türkiyenin tün dizel tüketimine biyodizel katmak istersek
280 ton biyodizele ihtiyacımız var. Dolaysısı ile ürettiğimiz
buna bile yetmiyor. Katkı olarak kullanılan biyodizelden de
ÖTV alınmıyor.
Eğer %100 biyodizel kullanılmak istenirse ve
bunun için de yeterli üretim gerçekleştirilirse
ÖTV'ye tabi olacak. Bu kesin mi?
Buraya kadar doğru anladıysam
başka soru ve eleştirilerim olacak.