Konu: Pepino
View Single Post
Eski 22-11-2008, 10:55   #350
sercan1969
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
pepino

Ülkemizde yeni bir meyve PEPİNO

Tohumdan üretim şansı çok az olan bu türün, kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelikle yapılmaktadır. Doku kültürü teknikleri ile çoğaltılması oldukça kolaydır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır. Bir hafta sonra köklenen çelikler saksılara veya naylon torbalara dikilir. Köklendirme ortamı 15 oC' nin altında olmamalıdır. 18-23 oC sıcaklık ve %80-90 nem içeren ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir.




Pepino meyvesi kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Dünyada üretimi yapılan başlıca pepino çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski, ve Comeraya'dır. Ülkemizde üretimi yapılan pepino, Miski çeşididir.

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön