Ben K.Ereğlideki evimin balkonunda yetişirdim. İlk kez burada gördüm bu üzümü.
- Koyu mor hatta kara, üzerinde buğusu oluyor.
- ekşimsi değil hatta tatlı,
- çekirdeği dişe geliyor,
- kabuğu ince- ince olduğu için buralı tanıdıklarımın daha çok hoşuna gidiyor-
- kokusunu tarif etmek zor; gül ve belki çilek gibi kokuyor.
- Taneleri tam yuvarlak. En büyüğü misket kadar.
Geçen sene sadece 7 salkım alabilmiştim bu sene kilolarca oldu. Balkon demirlerim taşıyamadığı için kırıldı. Ankara'ya her gidişimde paketleyip götürüyorum, kokusu kutunun dışından baygın bir gül kokusu olarak alınabiliyordu inanın. Balkonun durumunu siz düşünün.
Sanırım hata ettim, ben havalar geçenlerde soğuyunca kuşun böceğin hakını nırakarak sağlamlarını topladım, bozulmasınlar diye. Çok ironik bir son oldu onlar için, 15 gündür dolaptalar(hava sıcaklığı +8 oC'ye düşerken dolapta +4 oC) ve ancak bu kadar dayanabildiler. Tadları ve kokuları haala çok güzel bana göre; ancak görünüşleri, burşuk ve dökülüyor...
Derin dondurucuda saklasam nasıl olacağnı merak edip bir salkım ile denedim. ancak dondurucudan çıkanın tadı, aroması farklıydı. o yüzden yiyerek tüketmeye çalıştık.
Burada çilek üzümünü tarif ederken, kalın kabUklu olduğunu söylüyorlar, hatta kabuğunu yemeden içini yiyip atıyorlar. Ama bendekinin kabuğu da yenebiliyor.
Yapraklarından sarma yapmadım. Önce kıyamadğımdan koparmadım. sonrasında yapraklarını kükürtlemem gerekiyormuş ki yapmadığım için buruşuk oldular.
Nurbahar, tatlısını nasıl yapıyorsunuz?
Bu üzümü çoğaltmaya çalışıyorum. Makasım hazır bekliyorum. Baharda çelik alınacak. İstediğiniz türde bir üzümse gönderebilirim.
|