Nejla hanım ,Sardunyalar ki türlerine göre farklılık gösterebilir.Genelde arsız sayılan bitkilerdir. Yetişmesi kolaydır çelikleme ile. Ama şimdiye kadar pek fazla tohumuna rastlamadım.Bir çok çiçek her zaman tohum yapmaz.Bazı zamanlar yapar bazı zamanlar yapmazlar.Mesela bazı karanfiller, çuha çiçeği ,hercai menekşesi çok nadir tohum yaparlar. haklılık payı var aslında çiçekleri seviyoruz ama bazen onları çok hırpalıyor olabiliriz sevgimizi gösterirken. Çiçekleri fazla hırpalamadan ,çok ellerimizle dokunmadan uzaktan bir süre seyretmeyide denemeliyiz.Bazı çiçekler çok ilgi ister bazıları daha az ilgi ister.Ben daha önce sadece koklandığı için kaybettiğim çiçeğim olduğu için olsa gerek ,hergün ilgilenmiyorum açıkcası.Ama süreklide unutmuyorum.Büyüklerimiz ki bizler burada nardane diyoruz adına ,çiçeği ekerler çiçek orda kendi halinde devam eder. güneşi çok sevmediklerinide göz ardı etmemek lazım.Bazı çiçekler (Açelya gibi ) uzun süre açabilirler. Aynı çiçek olmalarına rağmen bazı türleri daha uzun süre açabilirler.Siz biraz daha iyi durumda olan çeliklerinizi diğerlerinin yanından ayırın.Onları daha az nazlandırın bakalım bir kaç gün nasıl olacak ,umarım çeliklerinize bir şeyler olmaz.Kolay çürümeye müsait bir çiçek değiller.İçiniz ferah olsun öyle kolay kaybetmezsiniz.Kendilerini toplamak için zaman ihtiyaçları vardır.Topraklarında zararlı haşaretler yoktur sanırım.Eğer kötüye giderlerse ki öyle olmamasını umarım.Yerlerini değiştirin bazı çiçekler yerini sevmezse kötüleşmeye başlarlar.Hoşlarına giden yer buluncada keyifleri çok iyi olur. Etrafa neşe şaçarak çiçekler açarlar.Ben küçük bir parça denedim ,hemde yapraklı bölümünü şimdi 10 gün oldu tutatack gibiduruyor.Tutmasını bekliyorum.Ama aşırı güneş almayan ılık bir yerde tutturmaya çalıştım.Şimdilik gayet sağlıklı duruyor.Öyle olunca cesaret geldi.Birkaç çelik daha ektim.Bekleyip göreceğim.Mümkün olursa çeliklerin resmini eklerseniz daha net fikir edinebiliriz.
|