Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz
Sofralarımızda gizli alkol var! "..............." Belki hayatınız boyunca içkinin tadına bakmadınız; ama bu yiyeceklerden tatmış olmanız kuvvetle muhtemel "......................"
Bakanlık yetkililerine göre en önemli sorun, AB'nin alkolle ilgili mevzuatı. Çünkü mevzuata göre gıdanın içerisinde alkol oranı yüzde 1'in altındaysa bunu etiketlemeye gerek kalmıyor. Bu, Avrupa'da kabul görse de, yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye'de böyle bir durumun gıda mevzuatında bile olsa tolere edilmesi mümkün değil.
|
Aklıma,
Risotto yüzünden görevinden alınan
Muğla Valisi geldi... Güler misin ağlar mısın denilen bir yurdum insanı olayıdır bu...
Efendim, Dönemin
(2007) İçişleri Bakanı (Seçim nedeniyle bağımsız) Osman GÜNEŞ Muğla Valisi'ne bir toplantı için otel ayarlamasını emreder. 20 kadar bürokrat bu yemeğe katılır. Vali Bey hemen şehrin en güzel beş yıldızlı otelini ayarlar... Toplantı başlar. Her şey çok güzel gidiyor derken ne olursa toplantının son gününde akşam yemeğinde olur...
Sayın Bakan
risotto sipariş eder. Bürokratlar da durur mu, 'sayın Bakanımız en iyisini bilir...' diye düşünmüş olmalılar ki onlar da aynı yemeği seçerler. Seçerler ama başlarına nasıl bir iş aldıklarından haberleri yoktur... Bakanımız yemeği çok ama çok beğenir. Takdirlerini yüzüne bildirmek üzere otelin mutfak şefini çağırtır.
Risottonun tarifini ister. Şef, yemeğinin beğenilmesinden hoşnut başlar sayın Bakanın yemeği nasıl pişirmesi gerektiğini anlatmaya:
“Efendim, et ve sebzeleri birlikte kaynatıyorsunuz. Kaynayan et/sebze suyunun içine yarım kadeh kadar şarap ekliyorsunuz...”
Sayın Bakanımız
şarap sözünü duyar duymaz yemeği ortalık yere fırlatır ve,
“Utanmıyor musunuz, bana alkollü yemek verdiniz. Bu ne rezalettir” diye bağırır. Şef şaşkınlık ve korku içinde,
“Efendim risottoda her zaman şarap olur” der ama sayın Bakanı yatıştırmak olası değildir. Vali araya girerek otelin ve mutfak şefinin bunda suçu olmadığını anlatmaya çalışır. Çok sinirlenen Bakan,
"Durduk yerde bana haram yedirdiniz” diyerek masayı terkeder. Bakanımız Ankara'ya varır varmaz hemen
Valiyi görevden alan kararnameyi hazırlatır ve imzalar...
Gazeteci Fatih Altaylı olayı yazınca basın-yayın bunun üzerine gider... Ancak Bakanlıktan Valinin başka nedenlerle alındığına dair açıklama gelir...
Bakın Yasemin Arpa-Afşin Yurdakul 23.05.2007 tarihinde
NTV-MSNBC için
“İçine şarap katılan yemek haram mıdır?” sorusunu içlerinde İlahiyat profesörleri, gurmeler, hatta kimyagerler bulunan uzmanlara sormuşlar:
Prof. Dr. Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı):
Yemekte kullanılan şarap, kimyasal değişikliğe uğramışsa, ona içki denmez. Eğer, yemekte kullanılan şarabın sarhoş edici vasfı kalmamışsa, o zaman haram olmaz.
Prof. Dr. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi):
Alkol özelliğini kaybeden içki yemeklerde kullanılabilir. Yemeğin içine konan şarap, pişirilme sırasında alkol özelliğini kaybeder. Sarhoşluk verme özelliğini kaybettiği için şarabın sakıncası ortadan kalkar.
Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz (Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi):
Şarap İslamiyete göre haramdır. Yemeğe ya da başka maddelere karıştırılarak kullanılması da haramdır. Ancak, yemekte kullanılan şarap kimyasal bir değişikliğe uğramış, sirke haline getirilmişse bu o zaman caizdir.
[
Prof. Dr. Selma Ateş (Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi):
Risottonun yapılışı sırasında yemeğe katılan alkol suyla karışıyorsa, kaynama noktası biraz daha yükselir ama alkol yine de kaynar ve uçar. Bu arada bir miktar alkol de makarna ya da pirincin gözeneklerinden içine emilir ve orada kalabilir. Bunların içinde nişasta olduğundan alkolle bir tepkimeye girmez. Fakat insanın bağırsaklarında yaşayan bakterilerin bile bir miktar alkol ürettiği biliniyor. Bu alkolün miktarı da ancak makarnanın gözeneklerinden giren alkol miktarı kadar olabilir ki bu da ne insanın bünyesini etkiler, ne de sarhoş eder.
Prof. Dr. Abdürezzak Emin Bozdoğan (Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi):
Alkol yemeğin pişirildiği tencerede serbest halde kalırsa uçar, çünkü kaynama noktası düşüktür. Yemeğin içindeki diğer maddelere karışırsa bir miktar kalabilmesi mümkündür, fakat bu ancak deney yapılarak görülebilir.
Deniz Gürsoy (Yemek Kültürü Yazarı):
Alkol en uçucu maddelerdeden biridir. “Alkol kalır” diyen varsa, eline biraz kolonya döksün ve birkaç saniye sonra kontrol etsin, uçtuğunu görecektir. Risotto zaten pişerken 100 derecenin üstüne çıkıyor. Ayrıca geniş bir yüzeyde pişiyor, geniş yüzeylerde de sıvının buharlaşması daha kolay oluyor. Alkol pirinç emmiş olsa bile buharlaşır.
Engin Akın (Yemek Kültürü Yazarı):
Şarap, yemekte kendisine has lezzeti olan bir malzemedir. Tıpkı limon, sirke, baharat gibi. Bu nedenle, özellikle Batılılar, yemeğe bir lezzet vermek için şarap kullanır. Yemeğe kullanılan içkinin alkolü sıcaktan buharlaşır, alkol kalmaz.