View Single Post
Eski 19-11-2008, 21:32   #1
Resopek
Yeni Üye

Resopek's Avatar

Giriş Tarihi: 04-11-2008
Filizleri Kendi Haline Bırakın. (redrose85)

redrose85’in yazdıklarını okudum.
Bir ay önce yere düşen fıstıklar yeşerdi ise kendi hallerine bırakmakta fayda var. Yerlerini değiştirmek veya poşete aktarmak bence pek doğru olmaz. Bundan sonraki büyümesini tabiata bıraksak iyi olur. Kış ayını sağlıklı bir şekilde geçireceğine inanıyorum. Zaten kökleri de iyice derinlere gitmiştir çıkartıp poşete konması zor olur.

Sizin diktiğiniz tohumlar için şunu söyleyebilirim:
Eğer bahçeye ektikleriniz çok fazla ise (Çünkü 250 adetten bahsediyorsun) onların içersinden çoğu çıkar. Çürüyeceklerini zannetmiyorum. Zaten fıstıkların bulunduğu bölge iklim ve mevsim şartlarına uygun.

Eğer bahçeye ekmediyseniz ortamını değiştirmeden bir süre bulunduğu yerde kalması daha doğru olur.

Ben de bir yıl kadar pencerede ve saksıda büyüttükten sonra çıkarıp bahçeye ekeceğim. Fakat iğne yapraklı ağaçlar için üretilen gübrelerden kullanarak. Yeni yerinde veya toprağa-bahçeye daha çabuk tutunsun diye. Böyle yapmak daha doğru olur diyorum. Bakalım ilkbahar aylarında toprağa ekeceğim. Mutlaka içlerinden birkaçı tutar.

Eğer yeşerdikten ve filizlendikten sonra poşetten çıkarıp doğaya diktiyseniz, toprağa çok kolay tutunamayacağından dolayı; rüzgar, yağmur, kar, çamur gibi doğa olaylarının bazı tohumlara veya filizlere zarar vereceğini düşünüyorum. Ve özellikle kış aylarında filizlenmiş bitkileri yiyen kuşlar olabilir. Tabi bu tip olaylar çok nadir olur.

Ben öncelikle 1-2 ay ıslak pamuk içersinde tohumları tuttum. Köklerini gördükten sonra toprağa yani küçük saksılara aldım. Bende mevsimi uygun olmayan bir zamanda ekmiştim. Fakat şu anda dışarıda değil. Çalıştığım yerde pencere dibindeler. Yani içerideler. Çok fazla soğuk olmuyor. Aslında tohumları Ocak-Şubat sonu veya Mart ayı başında filizlendirmek gerekiyor.

Galeriye birkaç resim daha koymaya çalışacağım.
Herkese Selamlar ve Saygılar.

Resopek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön