Arkadaşlar yeni başlık için teşekkür ederim. Sorularınıza gelince serayı kendim yapıyorum geçen pazar arkadaşımla birlikte onun mobilya atölyesinde yaptık şuanki maliyeti 300 ytl ama daha yapılan yapılacakların yanında cok küçük bir kısım. Şimdilik otomatik olan yanlızca açılır tavanlar var bunlarda henüz manuel elektik verilince açılıyor otomasyona bağlanacak ileriki zamanlarda.
Yapacaklarımıza gelince önce ben yapacaklarımı sıralayayım sonra siz eksikliklerimi giderin lütfen.
Önce resimde gördüğünüz iskelet ile başlayayım. İskelet modüler yapıya sahip şuanda 1x1x1 ölçülerinde ama istenildiğinde ilaveler ile 1'in katları şeklinde büyütülebilinecek şekilde tasarladık ileriki zamanlarda sanırım ihtiyaç duyacağız.
Elektrikli tavan ise iki adet motor sayesinde hareket ettiriliyor. Bu dediğim gibi ileride şu an üzerinde çalıştığım otomasyona bağlanacak.
Bunların yanısıra gölgelik, ısıtma, havalandırma ve nem oluşturma düzenekleri olacak
bunlar ilklimlendirme adına olacaklar özellikler ve hepsi bilgisardan ister otomatik ister manuel şekilde çalıştırılacak düzende olacaklar. (Tabi bu söylediklerimin hepsi şuan teorikte arkadaşlar, pratiğini inşallah hep beraber yapacağız)
İlklimlendirme adına başka yapmam gereken neler varsa artık sizlerden yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Bitkileri besleme düzeneğine gelince bu konuda kafam çok karışık henüz net bişeyler bilmiyorum. bana bu konuda yardımcı olmanızı rica ediyorum. Ben size birkaç soru sorayım sizlerden gelen cevaplar doğrultusunda onu da hazırlayayım. Sormadan önce domates yetiştireceğiz bunu da aktarayım.
İlklimlendirme soruları:
1- Gündüz bitki ideal ortamı için sıcaklık, nem ne olmalıdır.
2- Gece bitki ideal ortamı için sıcaklık, nem ne olmalıdır.
3- Gündüz ve gece dönüşüm saatleri nelerdir?
4- Bitkinin yeterli havalandırmayı alıp almadığını nasıl anlarız? Alımışsa bile rüzgar gereklimidir? (gerekli ise rüzgar sensörü yapıp yönüne ve şiddetine göre tavanların açılma yönünü ve miktarını ayarlamam gerekecek)
Beslenme soruları:
1- Besin eriyikleri için kaç hazne yapmam gerekiyor?
2- Bunların besine ulaşması için tek boru yetermi yoksa ayrı kazanlar için ayrı borular mı yapmam gerekiyor?
3- Günde ne kadar besinli su vermeliyim ve verdiğim süre önemlimi? (örneğin: 100ml suyu vermem için 10 dakika yeterlimi yoksa 1 saat gibi daha uzun bir süredemi vermem gerek?)
4- Bitkiye verdiğim besinli suyun dönüşümünü kullanabilirmiyim? Kullanabilirsem nelere dikkat etmeliyim? Ph ve Ec ile ilgili hiç bilgim yok sanırım bu noktada önemli
İlave olarak benim aklıma gelmeyen sizlerin yönlendirmelerini bekliyorum.
Seramız bitincede yetiştirmeye geçeriz inşallah. Uzun soluklu bir çalışma olmasına rağmen şimdiden sabırsızlanıyorum .
Cevaplarınızı ve fikirlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılarımla
|