Konu: Kanser
View Single Post
Eski 17-11-2008, 10:45   #191
Baldaş
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-06-2007
ABD Tarım Bakanlığı'nın beslenme uzmanları 150'den fazla meyve sebze çalı meyvesi çay kuruyemiş baharat ve hazır yemekteki antioksidan değerlerini belirledi. Uzmanlar bu değerleri serbest radikalleri emme kapasitesi ( ORAC ) ölçeğine göre belirliyor. Bu ölçekte esas olarak bir yiyecek ya da besinin serbest radikallerle başa çıkma ve onları defedebilme kabiliyeti açılarından etkinliğine bakılıyor.

Tarım bakanlığının antioksidan gıdalar üzerine halen sürdürdüğü incelemenin büyük bir kısmı Journal of Agricultural and Food Chemistry (2004) dergisinde yayımlandı.

Elmaların soyulmamış haliyle, bazı meyvelerin taze ve dondurulmuş halde, ağdalı şurup içinde konserve edilmiş hallerinden daha fazla antioksidan değerine sahip olduğu gibi ilginç bulgular ortaya çıktı.

Kuruyemişlerde çok yüksek ORAC dreğerleri bulunması ve baharatların az bir kısmında, tarçın, karanfil, hardal ve acı biberde çok fazla miktarda antioksidan aktivitesi olması birçok kişiyi şaşırttı.

Fesleğen, kekik ve maydanoz gibi yemeklik bitkilerin çok güçlü antioksidanlar olduğu ortaya çıktı. ( Aynı kitaptan alıntıdır )

Bu da benim notum: Bitkilerin şifa kaynağı olduğunu bizden birileri söylediği zaman çoğu kez şarlatanlıkla suçlanır ve küçümsenirdi. Elimdeki İbni Sina'ya ait kitabı okuyup okuyup dalga geçenleri de görmüştüm. ( Aman arkadaşlar ne olur tartışma açılmasın küçük bir not ekledim o kadar. )

Aynı şeyleri Amerikalı Uzmanlar söyleyince onaylar olduk.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön