Merhabalar.
İzmir Torbalı ilçesinde yaşıyorum. Şubat 2008'de 3.000 metrekare tarla içine 100 tane değişik büyüklüklerde zeytin fidanı diktim. Daha önce hiç ağaç yetiştirdiğim olmadı o yüzden biraz bilinçli **** bilinçsiz kullanıcılardan duyduklarımla biraz da kendi mantığımla bişeyler yaptım ama hangisinin doğru olduğunu anlayabilmiş değilim. Fidanları dikince 70-80 cm yüksekliğe kadar olan bütün dalları kestim o yüzden üzerinde az miktarda dal ve yaprak var. Köylü yetiştiriciler 4 yıla kadar kesinlikle hiç dalı falan kesilmez diyorlar, ziraat mühendisi benim düşündüğüm gibi "ilerde kesilecek dalı bugünden kes" diyor. Sulama konusunda da damlama sulama sistemi yaptım, ziraat mühendisi "ağaç susamayınca su verme" diyor ama bir tanesi istem dışında fazlaca sulandı diğer ağaçlardan belki 3-4 kat fazla büyüdü. Damlama sulama yapana kadar diplerindeki havuzu doldurmak suretiyle 10 günde bir suladım. Gübreleme konusunda da birileri hayvan gübresi koyuyor, birileri "bir yaşına gelene kadar bişey verme" diyor. Ben de bugüne kadar bişey vermedim, bu hafta hepsinin dibine de hayvan gübresi koydum. Geçmişte hata yapmışsam bile, bu hafta yeni diktiğim 40 Gemlik yağlık türü zeytine doğru davranmak için öğrenmek istiyorum. Merak ettiğim;
1. Fidanların dalları hiç kesilmemeli mi yoksa boşuna büyütmemek için hemen kesilmeli mi?
2. Sulamak için susamalarını mı beklemeliyim yoksa fırsat buldukça sulamalı mıyım?
3. Havuzlarına hayvan gübresi koymalı mıyım yoksa yaşını doldurmasını beklemeli miyim?
|