Merhaba Sn. Susam,PROPOLİS ile ilgili internette biraz araştırdım burda Muğlada Arı ve Yetiştiriciliği Birliğinden aldığım bilgilerle beraber yazmaya çalışacağım.25-27 Kasım tarihleri arasında Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresinin düzenlendiği katılımcılardan Propolisin işlenmesi konusunda daha net bilgiler alabileceğimi söylediler inşallah O tarihlerde iyi olurum ve katılabilirim.Propolisin bütün kovanlarda olduğu ama fazla bilinmediği için kullanılmadığı arıcılar tarafından toplanmadığından bahsedildi.propolis olarak söylendiğinde bilinmiyor zaten;
Ülkemizde propolise çeşitli adlar verilmektedir: Eğir mumu, eğer mumu, eğil mumu, eğin mumu, eğri mum, girabolu, girebo, kirebeli, kirebolu, pirebolu.
Rengi: Arının topladığı yöreye göre değişirse de, sarımsı kahverengi kırmızımsı yeşildir.
Saklanması: Ağzı sıkıca kapanabilen ışık geçirmez kaplarda 3-8 derece arasında saklanır.
Yan etkileri: İçindeki çiçektozunun %1 insanda alerji yapması dışında herhangi bir yan etkisi yoktur.
Propolis suda erimediğinden toz olarak alındığında bozulmadan dışarı çıkar. En az %70, en çok %90lık alkolde eritilerek kullanılır.
|