merhaba arkadaşlar .ben uzun zamandır lale.sümbül ve nergiz yetiştirmekteyim.sıcaklık ortamı iyi ayarlanmalı.yeterince ayarlanmazsa çiçek açması zor oluyor.açan çiçekler yerine göre 15 güne kadar açık olabiliyor.
her soğanlı bitkinin genel olarak sonbaharda ekilmesi gerekmekle birlikte farklı zamanlarda ekilmesi gerekebiliyor.elbetteki bunda bölge şartlarıda ele alınması gerekmektedir.Erken ekmek biraz daha avantajlıdır.Ben kasım ayı içinde ekmekteyim.Aralığa kalmamak daha iyi yaptığım denemeler sonucu böyle bir tecrübe edindim.Yaklaşık olarak 7-8 yıldır lale ekmekteyim.sümbülü ise 5 yıldır 6 rengi mevcuttur.nergiz ise 15 yıldır ekmekteyim.Saksıda olmadığı durumunda asla çıkarmasakta sorun olmuyor.kendini yenileyerek devam etmektedir.Saksıda ise çıkardığımızda da olur ama çıkarmasakta eğer güneş almazsa.toprak içinde belirli bir nemde kalırsa sorun olmaz.soğanlı bitkiler yeşil bölümleri tam olarak kurumadan az az sulamaya devam edilmelidir.Çiçeği bitti artık sulamayalım diye düşünmemek gerekir.Yaprakları kuruyup soluk renge geldiğinde artık sulamadan toprağının iyice kurumasını bekleyip sonradan çıkarmak gerekmektedir.Farklı renklerde lale.sümbül bulduğumda almayı düşünmekteyim.Elimde belirli renklerde bulunmaktadır.Ama özellikle siyah rengini bulamadım.birçok yere sordum zamanında ama bulamadım.özellikle beyaz rengide nadir bulunmaktadır.Yavruağzı rengide çoık hoşuma gitmektedir.Bu renk hollandada çok bulunmaktaymış ama soğanını bulamadım.
|