View Single Post
Eski 12-11-2008, 09:46   #10
ertugrula
Ağaç Dostu

ertugrula's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2008
Cricket, Cicada, Cırcır Böceği, Ağustos Böceği, Çekirge

Merhaba,

Türkçede, ya da belki halk dilinde demek daha doğru , Cricket de, Cicada da cırcır böceği diye adlandırılırlar. Dünya üzerinde Cicada'nın 2500 türü ve Cricket'in 900 türü vardır ve hepsi birbirine çok benzeyen bu türlere, hepsi durmadan bağırıp çağırdıkları ve cır cır sesler çıkardıkları için genel olarak cırcır böceği denilmiştir. Ağustos böceği adı nereden çıkmıştır bilmiyorum fakat, ağustos böceği adı da genel olarak bu iki tür için de kullanılmaktadır.

Ağustos böceği adının Lafonten çevirisiyle Türkçeye girdiği üzerine bir söylenti duymuştum fakat Fransızca bilmediğim için emin değilim, bunun yanında Lafonten'in Ağustos Böceği ve Karınca hikayesi İngilizceye "The Grasshopper and the Ant" yani Çekirge ve Karınca diye çevrilmiş olduğuna göre bunun da aslı olduğunu sanmıyorum.

Diğer yandan, Çin'de şans getirdiği düşünüldüğü için kafeslerde beslenen Cricket'tir fakat kabukları ilaç olarak kullanılan Cicada'dır.

Bu arada Cricket, Türkçede ocak çekirgesi diye de adlandırılır. Böylece cırcır böceği adı Cicada'ya kalıyor gibi gözükse de yine de iki türü de kapsar.

ertugrula Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön