Alıntı:
... Foça' da Yeni Foça yolunun üst tarafında bulunan evimin bahçesine gölge yapması ve güzel bir görünüm vermesi amacıyla ağaç dikmek istiyorum. Ancak, toprak pek iyi değil, yer yer alttan taş ve kaya çıkıyor, ayrıca poyraza da açık, rüzgar alıyor. Poyraza dayanabilecek ve kök yapısı istilacı olmayan, Foça şartlarında yaşayabilecek bir ağaç önerebilir misiniz? Manolya yı çok severim ama araştırmalarımda manolya, gülibrişim, erguvan ağaçlarının soğuk ve rüzgara dayanıksız olduğunu gördüm, siz ne dersiniz? ...
|
Manolya böylesi bir alanda size sorun çıkarır. Palmiye deneyebilirsiniz. Özellikle Washingtonia robusta. Hazır yetişkin ağaç bulabilirisniz, kökleri geniş alana yayılmaz, çok derine gitmez. Yetişkinleri 5 m civarında taç yapar. Bahçenizin büyüklüğünü bilemediğim için gölgelenmesi gerekli alanı da tahmin edemiyorum. Zeytin dikebilirsiniz. Hem dekoratif hem güçlü bir ağaçtır. Gülibrişim sizin orada güzel olur, Foça'nın soğuğuna ona çok gelmez. Kırmızı yapraklı süs eriği de güzel olur. Ginko da enteresan yaprakları ile bahçenizi süsleyebilir, erguvan da. Baharda orada oluyorsanız çiçeklerinin doyumsuz güzelliğini seyretme şansınız da olur.