Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi agronomistmrt
... Üretimimizde saksıları direkt toprağın üzerine koyuyoruz böylece yerdende kökleriyle besin maddesi aldırıp daha hızlı gelişme elde ediyoruz. Ancak bazen özellikle yazın bitkileri yerden kaldırınca bitkikerde sarsılma olabiliyor. Bunu önlemek için kaldırdıktan sonra hemen su veriyoruz. yabancı ottan falan bir sıkıntımız yok düzenli olarak kontrolünü yapıyoruz. Ancak yer örtüsünün bana avantajı olacağını da düşünüyorum. özellikle temizlik açısından.
Şu anda gerçekten kaliteli ve büyük saksılarda arası açık vaziyette bitkilere başladık. bunlarda yer örtüsü kullanınca acaba büyütmede ve sulama sıklığında sorun yaşar mıyız? Yani şuan verdiğimizden daha mı fazla su vermemiz icap eder? Bir de büyütmede sıkıntı yaşar mıyız acaba?
Ben bitkilerin yere çok fazla kalın kök atmaması için her ot almada saksıları hareket ettiriyorum. Böylece çok kök atmasını önlüyoruz. Acaba saksı harcına kendi yaptığım karışım 16/8/24 gübresinden eklesek birazda hümik asit ve osmocot ekleyerek yer örtüsünde de aynı büyüme hızını yakalıyabilir miyiz? Ayrıca yer örtüsünde olunca yarden kaldırınca sarsılmanın da az olacağını düşünüyorum, siz ne dersiniz?
|
Murta Bey yer örtüsü kullanmanız bitkilerin sarsılmasını önleyecektir. Bu yüzden bitki kaybı yaşadığımız da çok oldu. Ben artık fidanlıktan bitki alırken sadece saksıyı kımıldatmakta kalmıyorum, önemli bir bitkiyse yatırıp altına da bakıyorum, kök çıkışı ne alemde diye. Çünkü fidanlıklarda bir süre sonra saksıları sertçe çekip kökleri koparıyorlar böylece alıcı kök yere geçmemi,ş diye alıyor bitkiyi sonra dikimle bereber sorunlar baş gösterebiliyor.
Sulamada neden saksı sulaması yapmıyorsunuz? Saksılara koyacağıız spagetti damlatıcılarla yüksek tasarruf sağlarsınız. O bitki satılınca yapacağınız iş sulama başlığının ucundaki damlatıcıyı kapamak, bu kadar. Ot çıkışınız da, buharlaşma da, su ihtiyacı da, sulama işçiliği de minimuma iner. Hem de temizliği ve modern şık fidanlık görüntüsünü yakalarsınız.
Gübreyi de bu sistemle verirsiniz. Saksı harcına katacağınız vermikülit, leonardit hem su ihtiyacını azaltır, hem bitkiyi geliştirir. Ozmokot kullanırsanız o da olur. Kısaca ben kesinlikle örtü kullanmanızı tavsiye ederim.