View Single Post
Eski 09-11-2008, 13:33   #126
Baobab
Ağaç Dostu

Baobab's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2008
Merhabalar,

Her ne kadar benimkisi "balkonda sera yapımı" olmasa da, Koçtaştan aldığım hazır bir küçük seranın kullanımı ve içini ısıtmakla ilgili olarak uyguladığım çözümü paylaşmak istedim. (Buradaki diğer arkadaşlar kadar el becerim olmadığından, kendim ayrı bir sera yapmaya cesaret edemedim

1- Koçtaş'tan iki raflı bir serayı 78 YTL'ye aldım ve fazlaca güneş görmeyen balkonumun en iyi ışık alabileceğine inandığım köşesine, bir sandalye üserine yerleştirdim.

Name:  resimkasım2008 0351.jpg
Views: 18023
Size:  38.0 KB

2- Daha sonra, eski bir akvaryum ısıtıcısı buldum ve bir şişenin içerisine yerleştirdim, pencereden uzattığım bir ara kablo ile de elektrik sağladım. (Biliyorsunuz, akvaryum ısıtıcıları suyu belirli bir sıcaklıkta tutmak için tasarlandıkları için, doğrudan doğruya ve suya yerleştirmeden seraya koymak, bozulmalarına yol açar)

Name:  resimkasım2008 0371.jpg
Views: 18067
Size:  68.2 KB

Bir kaç gün kadar, oda termometresi ile balkonun ve içerisinde akvaryum ısıtıcısı çalışırken sera içindeki ısıyı ölçerek test ettim. (Dışarıda hava 5-9 derece iken, sera içerisindeki ısıyı 14-17 derece arasında sabit tutuyor). İçerisinde bulunduğu su belirli bir ısıya gelince durup sonra tekrar çalıştığı için, havalar daha soğuk olunca, daha fazla çalışmak suretiyle aynı ısıyı koruyacağını tahmin ediyorum)

3- Daha sonra, büyük bir saksı içerisine Selahhaddin beyden aldığım çilekleri diktim.

Sera içerisindeki ısıtıcıyı bugünlerde gündüz pek kullanmıyorum. Hatta seranın perdesini açık bırakmaya dikkat ediyorum, çünkü içerisi 35-36 dereceye kadar çıkabiliyor ("sera etkisi"

Name:  resimkasım2008 0361.jpg
Views: 12585
Size:  70.9 KB Name:  resimkasım2008 0401.jpg
Views: 15457
Size:  64.0 KB

4- Bu yöntemle, evde pencere önünde yer bulmayan saksıların hem kendilerine balkonda yer bulmalarını, hem de biraz daha iyi ışık alabilmelerini ümit ediyorum. ("bitkiler için yapay ışık" bölümünde de anlattığım üzere, ev içinde de "yüksek basınç sodyum lambası" ile yapay ışık sistemi kurdum, ama üzerinde durduğu masada yer kalmayınca, bir de sera işine gireyim dedim!

Selam ve sevgilerimle.

Baobab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön