Merhaba Sayın Nariçi;
Ben topraksız tarım konusunda çok çok çok acemiyim ve uzmanlık alanım bitkiler de değil üstelik. Ama bir seranız dahi olsa bunu topraksıza çevirmek için ciddi bir yatırımın gerektiğini, profesyonel üreticilikte biz amatörlerin yaptığı gibi dökme suyla (besinle) bu işin yürümeyeceğini düşünüyorum. Ölçüm cihazları, bilgisayarlı sistemler, bitkilerin yetiştirileceği ortamların hazırlığı, besin tankları, pompalar vs. vs. bir sürü şeye ihtiyaç var.
Sadece bizler gibi amatörce başlayıp seranın bir köşesini denemelere ayırırım diyorsanız sitedeki ilgili tüm konu başlıklarını inceleyip aklınıza yatan sistemi kurmalısınız. Besin konusunda bizler Kudret Bey'den yardım alıyoruz. Yoksa besin kitlerini oluşturan karışımları kendi başımıza yapacak duruma gelemedik henüz.
Fide konusunun sorun olacağını sanmıyorum ama fide üretiminin de dönemleri olduğunu zannediyorum. Jibuti arkadaşımız, Sayın Envor'un yetiştirdiği domatesleri aldığı firmadan fide temin etti diye biliyorum. Sanırım o firma kargo ile gönderiyor adresinize. Bu konuyu Sayın Jibuti açıklarsa daha iyi olur.
Seranızın büyüklüğü, kaç fide gerekli size, yapabileceğiniz yatırım miktarı, seranın uygunluğu vs. için bir fizibilite çalışması gerek ki bu ancak bir profesyonelin yapabileceği şey. Size en yakın topraksız tarım uzmanıyla **** en azından bir ziraat müh. ile görüşün derim nacizane.
Seranızın büyüklüğü, yeri, yönü nedir, sadece domates yetiştirmek mi amacınız? Bu ve benzeri soruları yanıtlarsanız bu işi profesyonel olarak yapan arkadaşlar yardımcı olmaya çalışır. Ama önce okuyun, bu sitede bu işle ilgili yazan her kelimeyi okuyun. Öyle çok bilgi var ki sorularınızın çoğuna yanıt alabilirsiniz.
|