Susam, soya ile ilgili verdiğin bilgileri ben de okumuştum. Kaynağı Prof. İbrahim Adnan Saraçoğlu'nun Bitkisel Sağlık Rehberi adlı kitaptı. Hatta kısaca da olsa bir mesajda bahsetmiştim. Anladığım kadarıyla soyanın gücü tüm dünyaca kabul edilmiş.
Yalnız şöyle bir problemimiz ortaya çıktı. Biliyorsunuz piyasada bir iki marka dışında soya fasulyesi ( kuru fasulye şeklinde ) satan üretici yok. Bir de çok büyük marketlerde filiz halinde satıldığını biliyorum. Bir kere denemiştim. Lezzeti pek yenecek gibi değil. Taze fasulyeyi çiğ yemişsiniz gibi bir tat bırakıyor ağızda.
Bir ara soya kıyması da kullandım. Gerçekten çok hafif ve kıymayla karıştırıldığı zaman köftesi bile yapılabiliyor. Kuşbaşı şeklinde olanları ise malesef yiyemedik. Bu küspeye benzer ürünü ithal mi ediyorlar yoksa Türkiye'de mi üretiliyor bilemiyorum.
Nevsune adlı arkadaşımız piyasada bulunan fasulyelerin genleriyle özellikle oynanmış türler olduğunu belirtmişti. Yine Tekirdağdan bir arkadaşımız bu fasulyeleri ıslatıp çimlendirmeye çalıştığını, galiba özel bir işlemden geçirildiği için bir türlü çimlendiremediğini söylemişti. ( Sebzeler bölümünde Soya başlığıydı yanılmıyorsam )
Fasulyenin bu kadar bol ve kolay yetiştiği ülkemizde neden soya fasulyesi üretilmiyor ve bolca tüketilmiyor merak ediyorum. Gerekirse yurtdışından tohum getirtilebilir...
Evde bende de bir paket vardı ve suya koyup çimlendirmeye çalıştım. Pek çimlenecek gibi görünmüyorlardı. Belki ben beceremedim yeniden denerim...
Propolis denen maddeyi ilk defa duyuyorum. Acaba halk arasında bilinen başka bir adı olabilir mi? Belki o yüzden ulaşamıyorsunuz. Arıcılıkla uğraşan yöre insanları bilir belki...Bir bal dükkanına sormak lazım. Onu da bir araştırayım bizim balcılardan