Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aer
Üvez nedir diye topiğe göz attım, oysa benim çok küçükken tanıdığım ve büyük dedem ile yaprak ve meyvelerini topladığımız ağaçmış. Meyveleri ağız buruşturan bir mayhoşlukta, yapraklarını ise hlamur çayı demler gibi demlerdik. Büyük dedem çok içerdi sebebini bilmesemde. Tüm topiği okuma şansım henüz olmadı, ama büyüklerimiz bazı şeyleri deneyerek çözmüş olmalı.
|
Sayın aer Üvez Çankırı'da bolca yetişen bir meyve. Üvez'i yeşilken hasat ederler hasat edildiğinde daha olgunlaşmamış olur ve meyvesi olgunlaşmadığı için ağız buran ve mayhoş bir tadı olur. Manavlarda dallarıyla birlikte toplu bağ şeklinde satarlar ve alanlar evinde uygun bir yere asarak olgunlaşmasını beklenir yani meyve koyu kahverengi bir alınca olgunlaşma işlemini tamamlar ve yemeye hazırdır. Olgunlaşmış üvez meyvesinin tadı çok güzeldir.