Kıbrıs'ta çok severek yediğimiz mercimekli pilav biz ona "Mücendra" diyoruz.
MÜCENDRA
Bir bardaktan biraz az (3/4bardak) yeşil mercimek
Bir orta boy soğan
Bir bardak pirinç.
2 buçuk bardak su ( haşlama suyu yetmezse normal su da ilave edilebileceği gibi tamamen haşlama suyu da olabilir)
Mercimekler haşlanır, öte taraftan tencerenin dibine yağ dökülerek kıyılmış soğanlar pembeleşinceye kadar kızartılır, içerisine mercimekler eklenir biraz çevirip 2 buçuk bardak su ilave edilir. (Eğer mercimeklerin kaynama suyunu dökmezseniz onu da ilave edebilirsiniz o zaman mücendranın rengi biraz koyu olur. Eğer istemezseniz o süyü döküp normal su da kullanabilirsiniz o zaman mücendranın rengi daha çok pilava benzer.) Su kaynayınca yıkanmış pirinç eklenir, ağız tadına uygun tuz da ilave edilerek, pilav pişirme usülünde altı kısılarak pişirilir. Ben biraz da tarçın ilave ediyorum.
Herkese afiyet olsun...
|