Sevgili arkadaşlarım dersi takip etmeniz beni sevindirdi ve sorduğunuz sorulardanda gerçekten takip ettiğinizden eminim ,memnun oldum.
Önce derin arkadaşımızın sorusuna cevap vermek istiyorum . sonrada belki yarın ec nin sıcaklıkla değişmesinin deneysel açıklamsını yapacağım .Çünkü bir düzen kurmak gerekecek.
Sevgili derin .soru güzel, mademki ec yi teorik olarak hesaplıya biliyoruz neden EC ayarı yapmamız gerekiyor veya EC ayarı yapacaksak neden tartıyoruz.
Besin eriyiği hazırlarken herşeyden önce formülümüzü kuruyoruz . Önce bu eriyiğim kaç litrelik olacağına karar veriyoruz . Örneğin 250 litre. Formülümüze göre mesela domates için 50 ppm fosfor olması lazım ise 50* 250 / 1000=12,5 gr fosfor lazım olduğunu hesaplıyoruz, bunun için gerekli kimyasal tuzu tartıyoruz . Sıra geliyor potasyuma , kalsiyuma ,magnezyuma vs vs . Bu tuzların tekbaşlarına öz iltkenliklerini ölçmek mümkün tabii . Ama 3 ,,5 ,,9 ,, çeşit tuz karışınca hepsinin karışmış (ortak ) özdirenci ni söylemek zordur. Teorik olarak belki hesap edilebilir ama bu çok zahmetli vede tartım hatalarından dolayı belkide kesin EC yi hesap etmek mümkün olmayabilir. derste bahsettiğimiz sofra tuzu sizi yanıltmasın o birtek karışım olarak kalibrasyonda kullanılıyor. durum böyle olunca en kolay yol eriyiğim EC sini ölçerek istediğimiz EC değerinde hazırlamaktır.Hiç bir arkadaşımızın hazırladığı besin eriyiği EC değerleri birbirini tutmaz ,sebep en azından kullanılan su farklıdır. suyun ölçümünde hatalar yapılabilir.velhasıl hatalar olabilir
kesin yol EC yi kontrol ederek hazırlamaktır .Ancak talimata göre örneğin 250 litre su için toplam 500 gram kimyasal tuz konuyorsa denenmiş neticelerdir, ikincisi büyük hatalara mani olmak için Formülün ppm değerleri çok önemlidir. sınırlar içindeyse çok anormal EC ler çıkmaz. Birde en önemlisi '( son ders çok iyi anlaşılmamış anlaşılan') bitkinin besin eriyiğini kullanmasını takip etmektir ve EC düştükçe yani besin kullanıldıkça ilave etmektir.
Ve EC kontrolünün en büyük avantajı da budur. Bitkimizi besinsiz bırakmamak ,veya henüz içinde besin olan eriyiği değiştirerek israf etmemek dir.
|