View Single Post
Eski 03-11-2008, 14:26   #54
Baobab
Ağaç Dostu
 
Baobab's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 361
(BÖLÜM: 4)


5- Metal Halide **** yüksek basınç sodyum lambaları ile bitki yetiştirme

Name:  metal halide1.jpg
Views: 14079
Size:  3.1 KB Name:  metal halide2.jpg
Views: 14053
Size:  2.9 KB

Halihazırda, dünyada ve ülkemizde yapay ışıkla bitki yetiştirmek denildiğinde en yaygın olarak kullanılan iki çeşit ışık kaynağı bunlardır. Metal halide lambalar daha çok ışığın mavi/beyaz spektrumunda ışık vermekte ve bitkilerin kök ve gövde oluşumunda daha etkili olmakta; yüksek basınç sodyum lambaları ise, daha çok ışığın kırmızı spektrumunda aydınlatma sağlayarak bitkilerin çiçek ve meyve oluşumunda daha önemli katkı sağlamaktadırlar.

Her ne kadar bir çok amatör uygulamada iki lamba da değişik aşamalarda kullanılıyor olsa da (kök ve gövde oluşumu esnasında metal halide, diğer aşamalarda sodyum lambası), profesyonel sera üreticilerinin genellikle sadece yüksek basınç sodyum lambası desteği aldıkları görülmektedir.

Bitkilerin bir kısım mavi spektrum ışığı zaten normal ışıktan da temin edebildikleri düşünüldüğünde, eğer iki lambayı aynı anda takmak **** aşama aşama kullanmak gibi yollar zor gelirse, sadece sodyum lambası kullanmak daha yararlı ve pratik olacaktır diye düşünüyorum.

Ayrıca, sodyum lambalarının kullanım ömürlerinin metal halidelere göre daha uzun, vermekte oldukları ışık miktarının da ödenen elektrik parasına kıyasla daha yüksek olduğunu da belirtmek gerek.

Eğer bitkilerimizi koyduğumuz yer tümden zifiri karanlık değil de bir pencere kenarındaysa sanırım bir masa büyüklüğündeki alan için 150 **** 250 wattlık bir sodyum lambası yeterli olacaktır.

Armatür, zaman ayarlayıcı, balast, tavana asma kablosu vs toplamda 80-90 YTL civarında bir harcama ile, toptancısından almak kaydıyla böyle bir sistemi –metal halide **** yüksek basınç sodyum- evde kurmak mümkündür.

Benim kendi evimde kullandığım yüksek basınç sodyum lambasını nereden nasıl aldığımı, kaça mal ettiğimi vs, ayrıca bir bölüm halinde resimleri ile birlikte aktarmaya çalışacağım.


Avantajları:

1- Etkinliği tartışmalı, deneme-yanılmaya bağlı yöntemler yerine, sektörde profesyonel olarak kullanılan bir ışık kaynağı kullanmış oluyoruz.
2- Vermekte oldukları ışık ve faydaya kıyasla geleneksel lambalardan çok daha az enerji harcamaktalar.
3- Aynı etkiyi almak için genellikle bir çok floresan vs tipi ışık kullanmak gerekmektedir.

Dezavantajları:

1- Vermekte oldukları yüksek ışık sebebi ile bazen ev içinde gözleri yorabilmekteler
2- Başlangıçta 80-90 YTL kadar parayı gözden çıkarmak ve günde 8 saat kadar 150-250 watt enerjinin aylık olarak parasını ödemek gerekiyor.

Baobab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön