View Single Post
Eski 03-11-2008, 10:00   #51
Baobab
Ağaç Dostu
 
Baobab's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 361
(BÖLÜM: 1)
Merhabalar;

Ankara’da yaşayan ve evi kuzeye bakıp ışık almayan birisi olarak yapay ışık konusunda yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Kış aylarında yapay ışıkla oda içinde Ankara’da nasıl çiçek ve sebze yetiştirebilirim diye yaklaşık bir haftadır yaptığım araştırma ve uygulamayı sizlerle paylaşmak istedim.

Pratik olarak, bir kişi, fazlaca güneş almayan bir evde kış aylarında nasıl bitki yetiştirebilir diye internette, koçtaş vs türü mağazalarda, akvaryum malzemesi satan yerlerde ve Ulus’ta Konya sokak, Sanayi caddesi vs elektrik malzemeleri satan yerlerde yapmış oluğum araştırma neticesinde, bu konudaki aşağıda yer alan yöntemleri tespit etmiş durumdayım. Yazacaklarım bitkibilim ve ışık üzerine bilimsel ve teknik bir analizden çok, konuyla ilgili kişilerle görüşmem ve internetten yaptığım araştırma neticesinde ortaya çıkan pratik bir deneme olarak görmek daha doğru olacaktır.


Her ne kadar aralarında sonuç alma verimliliği, maliyet, pratiklik, temin etme kolaylığı vs açılarından büyük farklar olsa da, bu konuya ilgi gösteren arkadaşlara yardımcı olabileceği düşüncesi ile, söz konusu yöntemleri aşağıda sayıp, ardından da hepsini sıra ile bölümler halinde açıklamaya çalışacağım:

1- Topraksız tarım, yüksek ışık ile bir saksı içerisinde, “Aerogarden” türü bitki yetiştirme sistemleri.
2- Akvaryum bitkileri için kullanılan özel florasan ışıklar yardımı ile saksıda bitki yetiştirme.
3- “Homebox” ya da “bitki yetiştirme odası” da denebilen, kapalı bir kabin içerisinde yüksek ışık –ve vantilatör ile- bitki yetiştirme sistemleri.
4- Balkonda, küçük bir sera içinde, ısıtma sağlamak yoluyla bitki yetiştirme
5- Metal Halide **** yüksek basınç sodyum lambaları ile bitki yetiştirme
6- Normal ampul, normal florasan, halojen vs kullanımı

Baobab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön