Cybel, ilk seferinde ben de tamamen senin gibi yapmıştım tohumlar konusunda. Başarılı olamadığım için bu lambalı düzeneği kurmaya karar verdim. Senin moralini bozmak istemem çünkü kullandığımız tohumlar ve filizlenme koşulları çok farklı. Her tohumun istediği sıcaklık değeri ve filizlenme süresi çok farklı oluyor. Sen devam et umudunu kaybetmeden...
İlk seferinde ben de kutuda yetiştirmeye çalışmıştım. 21 derece oluyordu yaklaşık sıcaklık ama tabi kutunun içindeki sıcaklıktı bu. Kapalı olan tohum kabında sıcaklığın ne kadar olduğunu bilmiyorum. Bu da yanıltıcı olmuş olabilir benim için. Çünkü tohumlar için 23 derece isteniyorsa, şimdi yaptığım gibi yetiştirme kabının içine bir derece koymak daha mantıklı.
Işığa gelince, okuduğum bir çok kaynakta ışığın filizlenme sürecinde çok önemli olduğu yazıyor. Günde en az 12 saat ışık vermek gerekliymiş. Bu arada metacafe’deki o videoda iki farklı ışık kullanılmış. Birisi beyaz ışık, birisi sarı ışık. Bunu bilinçli olarak yapmış videoyu çeken kişi çünkü kaktüslerin bu iki farklı ışığa da ihtiyacı var. Bu kısım bence önemli. Sadece bitkiye ışık vermek önemli değil. Önemli olan bu ışığın rengi. İşte yetiştirme lambaları burada devreye giriyor. Bilinçli bir şekilde bitkinin ihtiyacı olan iki farklı ışık rengini de veriyor. Videodaki gibi iki ışık da kullanabiliriz ama bu iki ışığı birleştiren bir grolux yetiştirme lambası kullanmak daha etkili oluyor. Çünkü yetiştirme lambalarının geniş spektrumlu
ışıkları özel olarak ayarlanıyor bitkinin ihtiyacına göre.
Hatta bir örnek vermek istiyorum. Nişanlımın çiçeklerinin yanına koymuştum bu yetiştirme lambalı tohum kabını. Ertesi gün farkettim ki bir gecede nişanlımın gökyüzüne bakan çiçekleri kafalarını yanlarında duran ışığa döndürmüşler. Çok şaşırdım ama çok etkili olduğunu anladım bu ışığın. Hafif pembe bir rengi var...
Hepsiburada.com’dan aldım kargo dahil 10 ytl’ye. Çok ucuzmuş

Yanlız sadece lambayı almakla iş bitmiyor. Florasan bir lamba olduğu için elektronik balast ve bağlantısını yapmak da gerekli. Florasan lambaların bağlandığı düzenekler var hazır. Ama bunlar pahalı oluyor. Ben elektronik balast alarak kendim bağladım kabloları filan. Bu da toplam 5 Ytl’ye geldi. Yani toplam 15 ytl’ye yetiştirme lambasını halletttim.
Tekrar demek istiyorum ki ilk seferinde tohumlarım çıkmadı. O yüzden bilinçli bir yetiştirici gibi davranarak sizi de yanlış yönlendirmek istemiyorum. Eğer ki bu son seferde tohumlarım çıkarsa o zaman belki daha detaylı yorumlar yazabilirim.
Lambasız ilk denememde tohumları 13 Ekim'de ekmiştim hala çıkmadılar. Lambalı şekilde de 29 Ekim'de ektim. Bakalım...
Bu arada dün Ünal Çiçekcilik'in Sarıyer'deki kaktüs serasına gittik. İnanılmaz büyük ve güzel bir yerdi. Çok fazla çeşit kaktüs vardı. Çok etkilendim. Oradaki ilgili kişiyle de konuştuk tohumlar konusunda. Eğer istersem tohumlarımı oraya bırakabileceğimi, çıkınca alabileceğimi söyledi. Bu konuda çok nazik davrandılar. Eğer tohumdan yetiştirme konusunda başarılı olamazsam, düşünüyorum aslında bu tekliflerini değerlendirmeyi. Tavsiye ederim gidip gezmenizi. Tam anlamıyla büyüleyici bir yer.