View Single Post
Eski 03-11-2008, 01:46   #816
ertugrula
Ağaç Dostu

ertugrula's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2008
Merhaba Sn. Kartel,

Yukarıdaki yazılarda da görmüş olacağınız gibi, yazım kurallarına uymak konusunda çok katı olmamak gerektiğini savunanlardan biriyim. Yine de sizin yazınız hakkında birşeyler yazmam gerektiğini düşündüm.

Bir süredir siteye gelemediğim için yazınızı yeni gördüm. Önce şunu belirteyim ki, yazınızda hiçbir kurala uymama konusunda tutarsızlık göstermiş ve beş tane hata yapmışsınız,

Bir yerde soru işareti kullanmışsınız,
Bir yerde parantez açmış ve kapatmışsınız,
İki yerde tırnak kullanmışsınız,
Dört yerde nokta koymuşsunuz ve son olarak da
Paragraflar kullanmışsınız.

Bunları ya el alışkanlığından ya da daha iyi bir anlatım için yapmışsınız. Aslında şöyle bir bakınca, noktalama işaretlerini kullansanız, yazdığınız yazı gayet güzel ve akıcı bir dil ile yazılmış.

Hiç sanmıyorum, fakat dediğiniz gibi gerçekten ilkokul mezunu iseniz, çok güzel bir yazım ve anlatım diline sahipsiniz.

Yazınızın içeriğinin çok büyük bölümüne katılmıyorum. Politik görüşlerinizi hiç tartışmayacağım fakat Türkçe ile ve yazım kuralları ile ilgili yazdıklarınız hakkında birşeyler söylemeden edemeyeceğim. Dediğiniz gibi:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kartel Mesajı Göster
İnsan oğlu neden yazı yazmayı icat etmiş, bir düşünün! Cevap basit. Beyin unutur. Bilgiyse değerlidir, kaybedilmemelidir. Kaybetmemek için bir yöntem bulunması gereklidir ve bulunmuştur.
Evet, bilgiyi unutmamak için onu kaydetmenin yolları bulunmuş ve geliştirilmiştir. Daha sonra fark edilmiştir ki, sadece bilgiyi kaydetmek yetmiyor, onu kaydederken, okuyacak olanların kolayca anlayacağı şekilde kaydetmek gerekiyor. Bu nedenle zaman içinde yazım kuralları denen şey ortaya çıkmış. Bu kurallara uyarak yazarsanız, yazdıklarınızı okuyan herkes sizin ne anlatmak istediğinizi hiçbir yanlış anlamaya düşmeden kolayca anlar. Bir cümleye büyük harfle başlamak, cümle sonuna nokta koymak, benzer kelimeleri ve cümle parçacıklarını karışıklığı ve yanlış anlamayı önlemek için virgülle ayırmak gibi...

Bu kurallar, yazana eziyet olsun diye ortaya atılmamışlar, tam tersine, yazan derdini doğru anlatabilsin ve okuyan da kolayca anlayabilsin diye kullanılagelmişler. Tabii ki hiçbir kurala uymadan istediğiniz gibi yazarsınız, fakat buna ancak kişisel not denebilir, çünkü ancak siz kendiniz, ne yazdığınızı bildiğiniz için, fazla zorlanmadan o yazıyı tekrar okuyabilirsiniz. Bu başkalarının onu okuyup anlamasına yetmez.

Eğer yazınızı şimdi yazdığınız gibi yazarsanız, sizi ancak benim gibi, ne kadar kötü yazılmış olursa olsun onu anlamak konusunda deneyim kazanmış olanlar dışında kimse anlamaz. En azından böyle bir yazıyı anlamak için kimse zaman ayırmaz.

Bu nedenle gelin siz yine yazdığınız yazılarda yazım kurallarına uyun. Böylece, sizin yazılarınızı okuyan insanlar neden bahsettiğinizi daha kolay anlarlar ve bakarsınız sizin ilgi gösterdiğiniz projeye onlar da ilgi gösterirler.

Bence, sadece okuyan birisi olarak da kalmayın, yazmaya devam edin. Eminim bu sitede ya da başka bir sitede anlatacağınız çok şey vardır.

ertugrula Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön