Daha önceki derslerden biliyoruzki ppm milyonda bir demekti yani 1 litre suya ( 1000 gram suya 1 mg tuz koymaktı.
Örneğin 2 litrelik suya 5 gram besin tuzu atarsak 5*1000 mg tuz / 2 litre su =2500 ppm
Elektriksel olarak 1 ms/cm 1 EC kabul ediliyor . 1 EC de 10 CF (kondüktivite faktörü )
kabul ediliyor elektriksel olarak normal ancak:
USA normlarında 1 ms/cm= 10 CF = 500 ppm kabul edilmiş.
Avrupa normlarında 1 ms/cm = 10 CF =640 ppm kabul edilmiş
Avustralya normlarında 1 ms/ cm =10 CF =700 ppm kabul edilmiş
Onun için değişik ölçü aletleriyle değişik neticeler almak mümkündür.
Çünkü kalibrasyonları ayrı ayrı kabüllere göre yapılmış olabilir.
Burada konuyu daha kolay anlata bilmek için 1, normu yani 500 ppm = 1EC = 10 CF normunu seçelim.
1 ms /cm demek 1000/1 =1000 ohm cm2/cm demektir .Yani kesiti 1 cm2 boyu 1 cm olan ve içinde 500 ppm yani 1 litresinde 500 mg Sodyum Clörür ( yemek yuzu ) olan su sütünunun direnci 1000 ohm dur. R =1000 ohm G =1/1000 moh = 0,001 S/cm ( mili bindebir demek olduğuna göre ) = 1 ms / cm demektir
İşte bu su sutununun veya ölçü aletinin 2 elektrotu arasındaki suyun direnci ölçülerek içindeki tuz miktarı aletin skalasından okunur.
BU ne işe yarar? bitkimize verdiğimiz taze besin eriyiğini önce bitkimizin istediği EC değerinde hazırlamamızı sağlar sonrada gecen zaman içinde tuz miktarının nekadarının kullanıldığını ,bitkimizin besin eriyiğini nekadar hızla kullandığını ,eriyiğin değiştirilmesinin zamanını gelip gelmediğini veya nekadar takfiye edileceğini gözlememizi,
dolayısı ile şimdiye kadar takip edemediğimiz afaki değerleri tayin etmemizi sağlar.
Tabiiki bu kontrol bitkimizin gelişmesi büyümesi ve verimliilği ile çok yakından alakalıdır.
Sevgili arkadaşlarim sizleri daha fazla sıkmak istemiyorum,zira konu oldukça teorik bir konudur . Nekadar anlatabildim bilmiyorum . Anlaşılmayan yerleri cevaplamak üzere sorularınızı bekliyorum.
|