Öz direnc iletken bir malzemenin birim kesit ve birim boyda ki direncidir. kesiti mm2 ,boyu metre cinsinden ifade edecek olursak özdirenç sembolu ro harfidir( klevyede bulamıyorum) özdirenç = ohm mm2 / metre dir. Ve her malzeme için değişiktir dolayısı ile özdirenç karekteristik bir büyüklüktür. Örneğin direnci 0,0175 ohm olan bir telin hangi malzemeden yapıldığı belli değildir ama öz direnci 0,01775 ohm mm2/ m dediğimiz zaman malzemenin bakır olduğunu söyliyebiliriz zira öz direnci 0,01778 mm2 /m olan metal bakırdır.
Elimize 2 adet tel verilmiş olsun ve dirençlerini hesaplayın derlerse Kesitlerini ,boylarını ve özdirençlerini bilmeden hesaplıyamayız ,ancak bir ölçü aleti vasıyasıyla dirençlerini ölçe biliriz ama başka hiçbir özelliğini bilemeyiz. ancak kesiti ve boyu bilinirse ölçü aletimden okunan direnç değeri vasıtasıyla malzemenin özdirencini hesaplar, dolayısıyla hangi malzemeden yapıldıklarını söyliye biliriz. Yani elimizde 4 donenin olması gerekiyor :
1 : kesit 2 : boy 3 : özdirenç 4 toplam diremç
Bu dört büyüklükten 3 ünü bilirsek 4 cüyü bulmak kolaydır.
Kesiti S harfi ile boyu L harfi ile özdirenci Q harfi ile ( özdirenç sembol olarak ro harfi ile gösterilir klevyede yok onun için Q harfi ile gösteriyorum ) direncide R harfi ile gösterirsek
R = L * Q / S formülü ile hesaplıyabiliriz.
Sevgili arkadaşlarım bazılarınızım of puf ettiğini duyuyorum . Elektrikçimi olacağız bizene bunlardan diyor olabilirsiniz . ancak temelden öğrenilmeyen bilgi kalıcı olamaz.
Bütün bunları EC değeri nedemektir sorusunu cevaplandırmak bu konu hakkında temel bir bilgi aktara bilmek için gayret ediyorum. Eğer sizleri sıkıyorsam özür dilerim ,birazıcık sabırlı olmanızı rica ediyorum.
Mademki öz direnc karekteristik bir değerdir bakırı alüminyumu altını ,gümüşü demiri ayırmamızı sağlar ,ozman neden elektriği ileten tuzlu suyun karekterini bulmamıza yardim etmesin.
|