View Single Post
Eski 01-11-2008, 17:36   #815
nevsune
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Sevgili asker, okumadan nasıl yaşanılır, bilemiyorum ki

O okuma ve okuyamama eylemleri tamamen kartelin yazısı ile ilgili kıyaslamalardı. Yoksa “Ben ne çok okuyorum” ukalalığı değildi. Aman yanlış anlamayın n’olur.

Şaka bir yana da, okumaksızın; yazarken veya konuşurken dilin iyi bir şekilde kullanılacağını hiç sanmıyorum. Okumak, insana yazarken de, konuşurken de belli bir disiplin sağlıyor diye düşünüyorum. Okuduklarımızdan belleğimize yer edenleri ister istemez kullanmak durumunda kalıyoruz. Beynimiz onları bellekten çıkartıp bize kullandırtıyor zaten. Bu okuma konusuna bir girersem sayfalar yazarım. Kimsenin sabrını zorlamayayım şimdi. Konuyu “Okumak iyidir, iyidiiiir” diye kapatıvereyim

Aslına bakarsanız, yukarda sözünü ettiğimiz o yazı biraz kışkırtmak amacıyla yazılmıştı sanırım. Yazan; aslında dil kurallarını iyi biliyor ve istediğinde oldukça da iyi kullanıyor ama bize bir ders verme amacını güdüyor gibiydi. Yine de içindeki fikirler ne olursa olsun, öylesine gelişigüzel harfler topluluğu şeklindeki bir yazı, okunamadığı için bir anlam taşımıyor. Eğer düşüncelerini düzgün bir yazıyla anlatmış olsaydı, daha ciddiye alınıp gerçek tartışma ortamı doğacaktı. Fikirleri havada kaldı.

Haaaa, kimse bu forumlarda bir edebiyatçı titizliği beklemiyor ama en azından çok genel kurallar var. İlkokulda öğretilen; bir cümleye büyük harfle başlamak, noktalama işaretleri kullanmak, ara vermek, “ismin de hali” olan de, da’ların bitişik, “dahi” anlamına gelenlerinin veya soru eki olan mı, mi, mu, mü’lerin ayrı yazılması, yazının paragraflara bölünmesi bu kadar mı zor? Bize çok mu zaman kaybettirir? Sanki zaman kadar bol harcadığımız başka bir şey var da.

Başka bir tartışma konusu da, Türkçe yazım kurallarının ne gereği var? Var kardeşim. Bu sitenin kuralları var. Sen bu siteye üye olurken, sitenin kurallarını da kabul ediyorsun. Bu sitenin kurallarına uyacaksan kalırsın. Beğenmiyorsan, başıboş yazılan bir yığın web sitesi var, git oralarda yaz. Hem kuralları kabul et, sonra da tartışma çıkar. Ne yapalım, zaman zaman oluyor bu tartışmalar ama kervan, hep yoluna devam ediyor

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön